Kultúra

Ezek a legjobb hazai magyar drámák

Tavaly írták ki a Dráma 21 című pályázatot hazai magyar szerzők számára, az ünnepélyes díjkiosztó azonban a járványügyi helyzet miatt mostanig csúszott.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. március 1. 08:17

dd
N.Tóth Anikó átveszi a díjat Hizsnyan Géza zsűrielnöktől.                  (Fotó: Dömötör Ede)  

A Dialóg nonprofit szervezet másodszor írt ki drámapályázatot, melyre szlovákiai magyar szerzők nyomtatásban és interneten még meg nem jelent, színpadon még be nem mutatott műveit várták. A 2021 tavaszán meghirdetett pályázat szeptemberben zárult le. Ezúttal két kategóriában várták a műveket, külön kategóriát hirdettek gyerekek számára írt színpadi műveknek, a szövegek beérkezését követően a bizottság azonban úgy döntött, összevonja a kategóriákat. A Dialóg nonprofit szervezet célkitűzése, hogy megerősítse a szlovákiai magyar dráma státuszát.

A felhívásra tizennyolc pályamű érkezett. A szakmai zsűri tagjai – Hizsnyan Géza, Lakatos Krisztina, Peter Kováč, Forgács Miklós és Varga Emese – még a 2021-es évben értékelték a beérkezett műveket, csakhogy a decemberi és januári járványhelyzetből adódó rendeletek nem tették lehetővé a nyilvános eredményhirdetést.

A szombati ünnepélyes díjkiosztón, melynek helyszínéül a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadát választották a szervezők, Hizsnyan Géza, a zsűri elnöke értékelte a pályázatot, a díjazott drámaszövegekből pedig részletek hangzottak el a Komáromi Jókai Színház művészei, Szvrcsek Anita, Molnár Xénia, Culka Ottó, Matusek Attila és Balla Barnabás előadásában.

A szakmai zsűri ebben az évben kilenc díjat osztott ki. Első helyen végzett A kacagó királykisasszony, N. Tóth Anikó mesejátéka. Megosztott második helyen végzett a Jedermann tesztel – Játék a gazdag ember meggazdagodásáról című darab, Gerendás Beáta trash moralitása, az Istenhegyi történet, Forgács Péter színpadi játéka, és Lederer György Sár című verses drámája. A pályázat harmadik helyezését A fríg legény, Mészáros László komédiája kapta meg.

A zsűri ezenkívül négy különdíjat is kiosztott. A társadalmi problémák friss és szellemes bemutatásáért Jakubecz László Vihar előtt című groteszk játékát díjazták. A szerző egy másik nevezett műve, a Holdfogyatkozás is különdíjas lett, melyet az ifjúságot foglalkoztató témák újszerű megközelítéséért díjaztak. A szlovákiai magyar művészsors szuggesztív feldolgozásáért Szászi Zoltán részére osztottak különdíjat a Picasso, te piszok – ide ne ülj le című műért, Csóka Ferenc pedig a Viszlát, gyermek című mesedrámájaval lett különdíjas, melyben a zsűri a hagyományos mesedramaturgia újragondolását díjazta.

Az eredményhirdetés zárásaként Hizsnyan Géza bejelentette, hogy a Dialóg nonprofit szervezet a jövőben Soóky László drámapályázat néven hirdeti meg drámaíró pályázatát, emléket állítva ezzel a két éve elhunyt drámaírónak. Soóky László a Dialóg alapító tagja és a drámapályázat egyik ötletgazdája volt, akinek drámai életműve kimagasló a szlovákiai magyar irodalmi életben.

Varga Emese, a Dialóg nonprofit szervezet vezetője a bejelentést követően hozzátette, szeretnék, ha nem kellene két évet várni a következő pályázatra, hanem már a 2022-es évben meg tudnák azt hirdetni. A terv szerint külön kategóriát írnak majd ki a fiatal, pályakezdő szerzők számára, s a díjak mellett mentori segítséget is szeretnének nyújtani a fiatal drámaíróknak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kórház k

Jóváhagyta a parlament az egészségügyi dolgozók béremelését

koronavírus-vakcina

Az év végéig egymillió adag, az omikronhoz igazított vakcina érkezik Szlovákiába

Szövetség k

A Szövetség felajánlotta segítségét Horeckýnak a nemzetiségi oktatás terén

óvoda k
Frissítve

Az energiaválság miatt alacsonyabb hőmérséklet lesz az óvodákban

14 napos juttatást kapnának az apák a Szociális Biztosítótól – a javaslat már csak az elnök aláírására vár

14 napos juttatást kapnának az apák a Szociális Biztosítótól – a javaslat már csak az elnök aláírására vár

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós
Frissítve

Felhajtott a járdára, elgázolta a gyerekeivel sétáló édesanyát a részeg sofőr

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.