Egyetlen híveid valánk

Európa lelkes, szabadságvágyat-akarást ébresztő tavaszában 1848. március 15-én újabb duzzadó rügy fakadt – a magyar forradalom.
„Világszabadság” – mondta ki, talán először az emberiség történetében – a zászlót bontó márciusi pesti fiatalok egyike, Petőfi Sándor.

Európa lelkes, szabadságvágyat-akarást ébresztő tavaszában 1848. március 15-én újabb duzzadó rügy fakadt – a magyar forradalom.

„Világszabadság” – mondta ki, talán először az emberiség történetében – a zászlót bontó márciusi pesti fiatalok egyike, Petőfi Sándor. Ebben az egyetlen – új – szóban benne volt minden harcba induló álma, vágya, akarása: szabadságot minden embernek.

Boldogok voltak ők és erősek, mert tudták, érezték és vallották – amit előttük és utánuk is oly keveseknek sikerült megérteniük és vallaniuk –, hogy a szabadságnak nincsen nemzetisége, nincsen osztálya, nincsenek kiválasztottjai. A szabadság vagy van, s akkor mindenkié –, ha pedig nem mindenkié, akkor az nem szabadság, az egyes kiválasztottak külön joga. Ez ellen a külön szabadság külön jog ellen bontottak zászlót 155 évvel ezelőtt a magyar forradalmárok is. 1848 forradalmait rendre és szaporán leverték. A magyar szabadságharcot is könyörtelenül letaposta az osztrákokkal párba lépett muszka csizma. Világosnál minden elveszett.

Valóban, minden elveszett Világosnál?

1848–49 szabadságharca történelmünk első, valóban össznépinek, illetve össznemzetinek minősülő, tragikus elbukásában is győztes cselekedete. Győztes, mert olyan lelki-tudati-erkölcsi „földrengést” jelentett, amelynek következményeként egy népből nemzet lett. Nemzet – amely már többé nem lehetett olyan, ugyanaz, mint amilyen és mint ami népként volt.

A levert szabadságharc nemcsak áldozatokkal járt, hősöket, mártírokat is adott a magyarságnak, olyanokat, akikre minden népnek szüksége van ahhoz, hogy minden időkben talpon tudjon maradni. Kossuthot, Petőfit, az aradi tizenhármakat, és a számtalan névtelent, akik nemzetünk kollektív lelkiismeretévé magasztosultak az elmúlt százötven évben.

Csoda-e hát, ha márciusnak 15. napja szívbéli ünnepe minden magyarnak – éljen bárhol is a Földön! –, s szent, miként a keresztényeknek karácsony, a Messiás, a Megváltó születésének boldog napja?

Persze, 1848 tavasza nemcsak a magyarság, hanem Európa forradalmainak tavasza is volt. ĺgy amikor március 15-ét ünnepeljük, nemcsak a pesti márciusi ifjakra gondolunk tisztelgőn fejet hajtva, hanem minden nép mindenkori márciusi ifjaira is; azokra a mindenkoriakra, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy merjenek is.

Március 15-ének lelkét, szívét, szellemiségét, lám, az idő egyre magasabbra emeli! A Petőfik, Kossuthok, Széchenyik, Bemek lelke, szellemisége örökéletű – újra és újra elhozzák a tavaszok, s minden fakadó rügyben továbbadják, tavaszról tavaszra, márciusról márciusra – nekünk. (HCC)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?