Egy tető alatt a középkor lehelete

Pár évvel ezelőtt a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galéria egy hosszú távra tervezett kezdeményezéssel rukkolt elő. Az intézmény vezetősége célul tűzte ki, hogy szakembergárdájával megpróbálják eltüntetni a szlovák művészettörténet fehér foltjait: felkutatják és prezentálják azokat a területeket, amelyekről hiányos ismereteink vannak.

Művészettörténet Szlovákiában címmel olyan nagyszabású kiállítássorozatba kezdtek, amellyel a szlovákiai képzőművészet történetének egy-egy fejezetét tárják közönség elé, s az egyes tárlatokhoz hiánypótló szakkönyvet, művészeti albumot adnak ki. Ilyen átfogó kiállítással mutatták be a szlovákiai barokk művészetet (1998), valamint a huszadik század szlovákiai képzőművészetét (2000).

Ezúttal pedig a vizuális művészetnek egy, mondhatni, mindenkihez közel álló, nagyon szép, látványos, megkapó területét mutatják be a galéria termeiben: az 1250 és az 1550 közötti időszak művészetét, a gótikát. Igencsak ritkán kapnak helyet, bemutatóteret galériáinkban a gótika műtárgyai. Hazai, pontosabban csehszlovákiai viszonylatban legutóbb 1937-ben, Prágában rendeztek e korstílusban született alkotásokból átfogó képet mutató kiállítást. A hetvenes években a zólyomi várban a Szlovák Nemzeti Galéria nyitott ugyan egy hasonló kiállítást, ám nem ilyen gazdag műtárgyanyaggal. Az elmúlt rendszerben ugyanis a gótika emlékeit, tehát az egyházi művészetet nem igazán szerették kirakatba tenni. Nem utolsósorban azért sem gyakoriak a gótikát tető alá hozó kiállítások, mert a kor műremekei részint nehezen szállíthatók, részint nehéz biztosítani a kiállítási körülményeket, a megfelelő fényerősséget, hőmérsékletet és páratartalmat.

A március 21-éig látható kiállításon hazai és külföldi – magyarországi, lengyelországi, csehországi és ausztriai – múzeumok és egyéb intézmények gyűjteményeiből szerepelnek műtárgyak. A kiállítás főkurátora, Dušan Buran a nemzetköziséggel e művészi hagyaték közép-európai jellegét igyekezett hangsúlyozni.

Katarína Bajcurová, a nemzeti galéria igazgatója a kiállítás jelentőségét elemezve kiemelte, hogy olyan alkotásokat is sikerült e bemutató idejére megszerezni, amelyeket a szlovákiai közönség még nem láthatott, mert a mai Szlovákia területén születtek ugyan, de külföldi, esetenként nehezen hozzáférhető intézményekben találhatóak, egyházi vagy magángyűjteményekben vannak. E kiállítással sikerült néhány műtárgyegyüttest új szemszögből bemutatni. A múltban egy-egy műtárgyegyüttes darabjai más-más helyszínre kerültek, most viszont, átmeneti ideig, a nemzeti galériában újra együtt láthatóak.

A gótikus oltárművészet emlékein, a szárnyasoltár-részeken, a táblaképeken, a Madonna-szobrokon, a Krisztus-ábrázolásokon kívül láthatók például Lőcsei Pál mester, valamint MS Mester munkái is, továbbá összeállítottak egy nagyon értékes és gazdag kollekciót a kor aranyművességének különféle liturgikus tárgyaiból (kelyhek, keresztek). Összesen kb. háromszáz műkincs alkotja a kiállítás anyagát.

Kapcsolódva a kiállításhoz egy nyolcszáznyolcvan oldalas könyv is megjelent, gazdag képanyaggal – mintegy ezer illusztrációs felvétellel. A kötet szövegrészén harminchat művészettörténész dolgozott: hazaiakon kívül cseh, magyar és német szakemberek is.

A nemzeti galériában prezentált anyaghoz kapcsolódik a Pozsonyi Városi Múzeum kiállítása, amely középkori okleveleket mutat be.

Ha valaki a nemzeti galériában tárlatkísérő kalauzolásával szeretne ismerkedni a gótika jelentős szlovákiai emlékeivel, azt is megteheti: az intézmény rendszeres „tárlatnézés kísérettel” elnevezésű vasárnapi programjában van erre lehetőség. Az érdeklődőket vasárnaponként 15 órára várják a galériába. S aki még behatóbban szeretne megismerkedni a középkor eme stíluskorszakával, annak filmeket is kínálnak. Február másodikától március 15-éig minden hétfőn 17.00-tól gótikával foglalkozó dokumentumfilmeket vetítenek a nemzeti galéria mozitermében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?