Egy náciktól megmentett Beethoven-kézirat

dd

A zenetörténet egyik legfontosabb alkotója, Ludwig van Beethoven B-dúr vonósnégyesének 4. tételét kéziratformában több mint 80 éven keresztül őrizte a brünni Morva Múzeum.

A kotta akkor került a múzeumhoz, amikor tulajdonosai, a Petschek család a holokauszt elől elmenekült az országból. Mielőtt a család tulajdonába került volna, az 1827-ben elhunyt Beethoven valószínűleg titkárának, Karl Holznak adta a kéziratot, később pedig legalább két másik bécsi magántulajdonos szerezte meg.

1939 márciusában, Csehszlovákia náci megszállása idején, a Petschek család kérésére megpróbálták a művet postai úton külföldre küldeni, a kísérlet azonban meghiúsult és a Gestapo figyelmét is felkeltette.

Simona Sindlarova kurátor elmondása szerint a döntésben illetékesek a Morvaország Múzeum szakértőjét kérték meg, hogy ellenőrizze a kézirat hitelességét. A szakértő bár felismerte, letagadta annak valódiságát, hogy megvédjék a megszállókkal szemben.

A hazugság, amely sokba kerülhetett volna neki, bevált, így a németek megengedték a múzeumnak, hogy a darabot a gyűjteményében tartsa.

Frantz Petschek amerikai otthonukból próbálta visszaszerezni a kottát, de erőfeszítései hiábavalóak voltak. Végül augusztus 3-án aláírták a megállapodást, amely szerint a múzeum tulajdonjoga az örökösökre száll. Most a nácik által ellopott vagyontárgyakra vonatkozó helyi restitúciós törvény teszi lehetővé a visszaszolgáltatását.

A Morva Múzeum kurátorai most először állították ki a kottát öt napra, mielőtt átadnák volna a Petschek családnak.

„A tárgynak önmagában is lenyűgöző gyűjtőtörténete van” – mondta Simona Sindlarova kurátor. „Az egész történet Közép-Európa elmúlt 200 évének történelmét tükrözi. Teljes mértékben, jogosan a Petschek családé. Kérdés, hogy mi lesz a következő lépés, az biztos, hogy egy új fejezet következik ennek a különleges tárgynak a történetében” – mondta el Sindlarova.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?