Kultúra

Egy kis élet – nagy megrázkódtatás

Megrázóbb, felkavaróbb és felemelőbb könyvet még nem olvastam, mint Hanya Yanagihara Egy kis élet című regénye. Többször is le akartam tenni, mert azt gondoltam, ez már túl sok, ennyit nemhogy a főszereplő, az olvasó sem bír el, de aztán végigolvastam a közel 800 oldalt. És ajánlom mindenkinek, akiben van érző szív, nyitott lélek, értő elme arra, milyen fájdalmasan bonyolult az élet.
Vrabec Mária

2019. szeptember 21. 17:42

eee

A könyvajánló szerint a hawaii származású írónő regénye a barátságról szól. Arról, hogy négy fiatalember, a szuperintelligens, de felettébb zárkózott Jude, a a színészi ambíciókat dédelgető Willem, a tehetséges építész Malcolm és a szélsőségek között sodródó képzőművész, JB, akik egyetemi szobatársak, tanulmányaik befejezése után New Yorkba költöznek új életet kezdeni, karriert építeni. Kinek-kinek különbözően alakul a sorsa, sikerek-bukások, magány és társasági zsongás, múló öröm és maradandó fájdalom szövi át, és mindezt egyetlen dolog tartja össze – négyük barátsága. 

Így olvasva a regény lehetne a barátság himnusza, mert arról is szól, mi tarthat össze négy ennyire más személyiséget, mi az a varázslatos erő, ami ambícióik és életútjuk különbözősége ellenére örök szövetségbe kovácsolja őket. A könyv egyik olvasata a közös egyetemi évek és élmények fontossága. A másik erő az a mindent felülíró, megmagyarázhatatlan kapcsolat, amely a többi hármat Jude-hoz fűzi. Aki ugyan egy közülük, mégis kívülálló, a legokosabb, de legkevésbé megközelíthető, akiről sokáig még azt sem lehet tudni, miért sántít, de azt nagyon is sejteni lehet, hogy ennek súlyos oka van.

A sebzett lélek

Az Egy kis élet nehezen adja meg magát. Vagy száz oldalon keresztül csak a New York-i művészvilág bugyraiba vezet be, itt-ott felvillant valamit a főszereplők életéből, de az egymáshoz fűződő kapcsolatukat is alig tisztázza. Ám épp amikor az olvasó feladná, megragad, és többé nem enged. Mesterien adagolja a feszültséget, mindig pont annyit árul el Jude rettenetes múltjából és barátai életéből, hogy az olvasó kíváncsi legyen a folytatásra. A cselekményben múlt és jelen olyan mesteri adagolásban váltakozik, hogy az olvasó mindig pontosan azt tudja meg, amit meg kell tudnia, és csak annyit, amennyit el bír viselni. Mert az Egy kis élet nem könnyű olvasmány. Jude, a talált gyerek sorozatosan pedofil hajlamú felnőttek áldozata volt, egész gyermekkorában azok bántalmazták, akikben a leginkább megbízott, és hiába lett belőle sikeres ügyvéd, soha nem tanult meg élni.

Az Egy kis élet ugyanis legfőképp arról szól, hogy a sebzett lélek soha nem hiszi el, hogy neki kijár mások szeretete. Hiába a szakmai siker, a barátok támogatása, később a szerelem, Jude nem képes elhinni, hogy mindezt megérdemli. Kétségeit, önmaga iránt érzett megvetését, sőt, gyűlöletét azzal vezeti le, hogy magát vagdossa, falcolja, a karján ejtett minden vágás arról szól, hogy ilyen múlttal nem lehet élni.

Hanya Yanagihara

Amerikai prózaíró, publicista, szerkesztő.
1974-ben született, édesapja részben japán származású, édesanyja dél-koreai. Yanagihara Hawaiin nőtt fel.
Az 1990-es évek közepétől New Yorkban él, különböző lapokban, női magazinokban publikál. Már első regénye élénk figyelmet keltett: a 2013-as The People in the Trees valós történeten alapult, Daniel Carleton Gajdusek Nobel-díjas amerikai orvoskutató életét dolgozta fel, akit 1996-ban gyermekmolesztálásért jogerősen 12 hónapra ítéltek. Második regénye, a 2015-ben megjelent Egy kis élet (A Little Life) az év egyik könyvszenzációja lett, egyebek mellett a Man Booker-díj rövidlistájára is felkerült.

A szenvedés határai

Pont ez az érzés az, ami az olvasóval is elhiteti, hogy nincs az a szélsőség, az a brutalitás, ami az életben nem történhetne meg – vagy fordítva, amit nem tehet hitelessé a személyes történet. Mert ez nemcsak Jude története, hanem sok száz, sok ezer megalázott, megerőszakolt emberé. Aki ebbe a könyvbe a századik oldalon túl is belemerül, az vesse el az emberi kapcsolatokról, a szexualitásról és a szenvedés határairól vallott előfeltevéseit. Fogadja el, hogy csak az ember van, a maga egyéni történetével, amelyet egyedül ő tud elmesélni, mert ő élte és ő szenvedte meg.

Az Egy kis élet legfőbb erénye épp ez a személyesség. Pontosan adagolja a történéseket, tartja a feszültséget, szereplői annyira élethűek, hogy az olvasó képes együtt érezni velük. Fél, haragszik, kételkedik, örül, aztán csalódik és végül is érti, miért képes valaki önmagán sebeket ejteni.

Mint az elején írtam, soha nem olvastam megrázóbb könyvet. Olyat, amelyben több lett volna a fájdalom és a veszteség, a semmivel nem pótolható, elveszett idő bizonyossága, ugyanakkor a feltétel nélküli, szerető odaadás. Soha nem olvastam olyan könyvet sem, amely mindezt pátosz és giccs nélkül tudta volna megfogalmazni, úgy, hogy az olvasó ne csak érezze, de értse is. És a végén elfogadja, hogy nincs menekvés önmagunk elől, az egyetlen, ami megmenthet, a szeretet. De csak akkor, ha elfogadjuk.

Hanya Yanagihara: Egy kis élet
Maxim Könyvkiadó, 2017
784 oldal

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szánalmas a szlovákiai családok pénzügyi tudása

Éjjeli őrjárat Dunaszerdahelyen

Több tízmillió euró jut a kis települések csatorna- és vízvezetékhálózatának fejlesztésére

Frissítve

Harminckilenc holttestet találtak egy teherautóban Angliában

Jankovská nem lesz rajta a Smer listáján

Híd: az MKP történelmi lehetőséget szalasztott el

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!