Cinematik festői nyitánnyal

Pozsony. Szeptember 12-én startol és 17-ig tart a főleg a fiatal közönséget igényes programmal megcélzó pöstyéni 12. Cinematik Nemzetközi Filmfesztivál.

Pozsony. Szeptember 12-én startol és 17-ig tart a főleg a fiatal közönséget igényes programmal megcélzó pöstyéni 12. Cinematik Nemzetközi Filmfesztivál. A szemle a hazai bemutatók mellett az elmúlt év legjobb európai filmjei közül válogat, és műsorára tűzi Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjét is.

Meeting Point Europe

A Meeting Point Europe szekcióba kerültek be idén is a legerősebb filmek. Ezt a blokkot ugyanis európai filmkritikusok javaslata alapján szerkesztik úgy, hogy tükrözze a kontinens filmművészetének legújabb trendjeit. A brit csodarendezőként emlegetett, sötét humoráról ismert Ben Wheatley új alkotása, a Free Fire is bekerült a válogatásba. A Free Fire egy gengsztertörténet, mely 1978-ban játszódik Bostonban. Két IRA-tag és a nekik fegyvert szállító kereskedők közötti összecsapásról szól, és ami érdekessé teszi e különös mozit, hogy csaknem az egész filmidőt egy lepusztult raktárépületben lezavart lövöldözés teszi ki. Igazi fesztiválfilm, mint ahogy a lengyel Bartosz M. Kowalski elsőfilmje is, amely ugyancsak a kritikusoknak köszönhetően jut el Pöstyénbe. A provokatívnak nevezett filmet a San Sebastian-i szemle közönsége már láthatta, állítólag ott is meglehetősen sokkolóan hatott. A Playground ugyanis egy kemény sztorit bont ki a gyerekek erőszakosságáról, megtörtént eset alapján.

Raoul Peck új, I am Not Your Negro című munkája, amelyet idén Berlinben mutattak be, abszolút pozitív kritikákat kapott, nem véletlen tehát, hogy az ítészek Pöstyénbe is beajánlották. Raoul Peck korunk egyik legismertebb dokumentumfilmesének számít. Az Oscar-díjra is jelölt opusában James Baldwin (1924–1987) afroamerikai író, polgárjogi harcos rasszizmus elleni küzdelmét tárja fel az író befejezetlen, Remember This House című munkája alapján.

Az Elle című francia–német–belga thrillert, Paul Verhoeven rendezését is a Cinematik közönsége láthatja idehaza először. A film főszereplője Michele, a gazdag, egyedülálló párizsi üzletasszony, akit egy álarcos betörő megerőszakol. A nő azonban nem tesz feljelentést, maga akarja megtalálni a támadóját, mert sajátos módon kíván „elégtételt venni”. A Michele-t alakító Isabelle Huppert-t a legjobb női alakítás Oscar-díjára jelölték.

A belga film nagyító alatt

A szemle Tisztelgés szekciója idén a belga film előtt tiszteleg. Retrospektív vetítést tartanak Luc Dardenne és Jean-Pierre Dardenne munkásságából, bemutatják egyebek mellett Az ismeretlen lány, a Két nap, egy éjszaka, a Srác a biciklivel, valamint a Lorna csendje című munkáikat. A Belgium nagyító alatt elnevezésű szekció pedig a kortárs belga filmtermés legjavából válogat. Az utolsó ügy című 2014-es thriller Leo Woeste nyomozó különleges érzelmi életét mutatja be: tisztes családapaként példásan neveli ötéves kisfiát, új szerelmével közös gyereküket várják. A tiszt egy fiatal kongói-belga férfi gyilkosa után nyomoz, s közben egyre szorosabb kapcsolatba kerül a meggyilkolt férfi lánytestvérével. A thriller mellé még egy véres horror is érkezik Belgiumból, a Welp, amely brutális gyilkosságai sorozatával azért is lesújtó, mert egy erdő mélyén lévő cserkésztáborban játszódik, ahol a gyerekek esnek halálos csapdákba.

Festményfilmmel nyitnak

A fesztivált egy különlegességgel nyitják meg, Dorota Kobiela és Hugh Welchman alkotásával, melynek címe Loving Vincent. Ez az első olyan film, amelynek minden kockája festve van. A Vincent van Gogh életét festőien, animált olajfestményekkel bemutató alkotás több mint hat évig készült, s a képein (kockáin) több mint száz festő dolgozott.

A különleges bemutatók szekcióba sorolták Rezo Gigineishvili – egy 1983-ban történt esetet feldolgozó – Hostages című munkáját. Hét grúz fiatal eltérített egy repülőgépet, hogy elhagyja a Szovjetuniót. A gépet lelőtték. A film a gépeltérítők ellen indított akciót követi nyomon, és a túlélők sorsát is bemutatja. E szekcióban szerepel Nemes Gyula Zero című filmje is, melyben egy anarchista méhész terrortámadást indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?