Cannes-ban vetítik a Mariupolban megölt rendező dokumentumfilmjét

ddddd

A holnap kezdődő 75. cannes-i fesztiválon mutatják be az ukrajnai Mariupolban áprilisban megölt litván Mantas Kvedaravicius dokumentumfilmjét.

„A Mariupolis 2 címet viselő 1 óra 45 perces alkotás a bombázások alatt zajló életet mutatja be, és legalább annyira tragikus mint reményteli képekkel teli” – olvasható a szervezők közleményében.A 46 éves, kétgyermekes családapát akkor ölték meg az oroszok, amikor megpróbálta elhagyni az ukrajnai kikötővárost. Munkatársai vágták meg az általa felvett nyersanyagot.

Kvedaravicius 2014-ben és 2015-ben is forgatott Mariupolban, amikor a szeparatista erők vonták ostrom alá a várost. Azt a filmet a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, és nemzetközi ismertséget hozott számára. Idén visszament a Donyec-medencébe, a háború közepébe, hogy találkozzon azokkal, akik szerepeltek előző filmjében. Elsősorban a mikroközösségek működése, a folyamatos veszélyhelyzethez való alkalmazkodásuk, a társadalmi szerepek változásai érdekelték. Szociális antropológiát tanult a Cambridge-i Egyetemen, ahol doktori fokozatot is szerzett, majd a Vilniusi Egyetem professzora lett. Csak ezt követően kezdett el komolyabban foglalkozni dokumentumfilmezéssel.

A cannes-i fesztiválon két ukrán filmet is bemutatnak idén. Az egyik a visszatérő vendégnek számító, a 2014-es Maidan és a 2018-as Donyecki történetek rendezőjének, Szergej Loznyicának legújabb alkotása. Ő ezúttal a második világháborúban a szövetségesek által lerombolt német városokról forgatott dokumentumfilmet (The Natural History of Destruction – A rombolás természetrajza). A másik meghívott ukrán rendező Makszim Nakonesnyi, akinek első filmét, a Butterfly Visiont mutatják be. Ennek főhőse egy, a háborúban elköteleződő tanárnő, akit elrabolnak, és fogolycserének köszönhetően térhet haza Ukrajnába.

A fesztivál május 17-én Michel Hazanavicius francia rendező Coupez! (Ennyi!) zombikomédiájával nyílik meg, amelynek címét az utolsó pillanatban változtatták meg. Az eredeti cím ugyanis Z mint Z volt, ami sokakat az orosz tankokon látható Z betű szimbolikájára emlékeztethet.

A fő programban idén 21 film verseng az Arany Pálmáért, díjátadó május 28-án lesz. Itt mutatják be Baz Luhrmann Elvis Presley-ről forgatott életrajzi filmjét, és David Lynch is visszatér egy új alkotással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?