Borbély Alexandra lett a legjobb női főszereplő

Berlin. Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszerep-lőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben.

Berlin. Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszerep-lőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben. Enyedi Ildikó alkotásának februárban volt a világpremi-erje a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahonnan Aranymedvével, azaz a szemle fődíjával tért haza a rendező. A német főváros másodjára a film női főszereplőjének hozott rangos elismerést.

Borbély Alexandra alakítását már februárban is szuperlatívuszokban emlegette a filmes szaksajtó, a Berlinalén azonban lemaradt az egyéni díjról. „Vártam, bizakodtam, reménykedtem, bár belül nem jött el az az érzés, az a bizsergés, ami ilyenkor elő szokott jönni, hogy igen, itt lehet valami. Be is igazolódott, mert amikor Enyedi Ildikót visszahívták Berlinbe, a díjátadó ünnepségre, engem pedig nem, tudtam, hogy nem nyertem. Az Ahogy tetsziket játszottam aznap este a Katonában, Ildikó felhívott a kinti gáláról, hogy a zsűri minden tagja elmondta neki, nekem akarták adni az Ezüstmedvét, de egy film csak egy díjat kaphat a fő zsűritől, és úgy ítélték meg, ha ez a film bejárja a világot, az mindennél nagyobb elismerés lesz számomra is” – mesélte a budapesti Katona József Színház társulatának nagycétényi származású, a komáromi gimnáziumban érettségizett tagja a lapunk december 2-ai számában megjelent interjúban. És valóban: a Testről és lélekről az elmúlt hónapokban rangos nemzetközi mustrákon szerepelt, továbbá idén ezt a filmet jelölte Magyarország Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű alkotások versenyében.

„Hozzon neki igazi kibontakozást!”

Az Európai Filmdíjak 30 éves történetében egyébként a Testről és lélekről az első magyar alkotás, amely négy jelölést kapott: a legjobb női főszereplő kategóriája mellett esélyes volt a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv versenyében is. Borbély Alexandra, aki ez alkalommal díjra váltotta a jelölést – miközben olyan világsztárokkal együtt méretett meg, mint Juliette Binoche és Isabelle Huppert – a meghatódottságtól sírva vette át az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését. Rövid beszédében köszönetet mondott Enyedi Ildikónak, a film rendezőjének, hogy eljátszhatta a szerepet. Enyedi Ildikó a berlini díjátadó után úgy fogalmazott: „Nagyon nagy boldogság Alexandra díja. Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer, hogy mennyire különleges élmény volt számomra együtt dolgozni vele, tanúja lenni annak a csodálatos, belülről jövő metamorfózisnak, amivel átalakult ennek a filmnek a főszereplőjévé, Máriává. Sok igazán tehetséges, izgalmas színésznőt ismerek, közülük is kiemelkedik azzal az elképesztően széles skálával, aminek minden szegmensét még nem is volt alkalma megmutatni, pedig sokféle szerep megtalálta már, eddig főleg színházban. Hozzon neki ez a nagy elismerés sok, boldog, önfeledt munkát, igazi kibontakozást!”

Enyedi Ildikó különleges hangulatú, már-már mágikus szerelmes filmjét, amelyben Borbély Alexandra Máriát, a vágóhíd autisztikus, introvertált új minőségellenőrét alakította, partnere pedig Morcsányi Géza, a Líra Kiadói Csoport igazgatója volt, a márciusi bemutató óta közel 90 ezren nézték meg a magyar mozikban. A fesztiválokkal együtt világszerte több százezren látták. A Testről és lélekről már DVD-n is hozzáférhető.

A négyzet volt

a legsikeresebb alkotás

Az Európai Filmakadémia gáláján A négyzet volt a legsikeresebb alkotás: a svéd–német–francia–dán koprodukció hét jelölésből ötöt váltott díjra. Ez lett a legjobb film, Ruben Östlund elnyerte vele a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Európai Filmdíjat, A négyzet kiérdemelte a legjobb vígjátéknak járó elismerést is, főszereplője, Claes Bang brit színész pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át. A mozi, amely egy múzeumigazgató kényelmes, rendezett életének abszurd fordulatokkal teli összeomlását meséli el, májusban már begyűjtötte a cannes-i fesztivál fődíját, az Aranypálmát is.

A közönségdíjat, amelyre interneten lehetett szavazni, a Stefan Zweig – Búcsú Európának című német–osztrák–francia koprodukció, Maria Schrader német rendező alkotása kapta meg. Az EFA életműdíját Alekszandr Szokurov orosz filmrendező vehette át. Julie Delpy francia–amerikai színésznőt, filmrendezőt és forgatókönyvírót az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez nevű díjjal tüntették ki a kamera előtt és mögött végzett munkájáért, Cedomir Kolar horvát producer pedig az Európai Koprodukciós elismerést, a Prix Eurimages-t kapta meg. A legjobb rövidfilmnek járó elismerést Juanjo Giménez spanyol rendező Időkód című munkájának ítélték oda. (A kategóriában Bucsi Réka Love című animációja is a jelöltek között volt.)

A több mint háromezer filmes szakembert összefogó EFA 30. éve osztja ki díjait az adott esztendőben bemutatott európai filmeknek. Ezúttal is 21 kategóriában ítélték oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket. Wim Wenders német filmrendező, az EFA elnöke az évforduló alkalmából elmondott ünnepi beszédében a nacionalista és populista politikai erőkkel szembeni fellépésre és az európai kultúra sokszínűségének védelmére szólította fel az európai filmművészeket . (MTI, k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?