BIB – a szépség oázisa

Pozsony. Huszonhatodik alkalommal nyílt meg a po-zsonyi őszi képzőművészeti szezon egyik meghatározó, nemzetközi eseménye, a BIB, vagyis a Gyermekkönyv-illusztrációk Pozsonyi Bien-náléja.

Pozsony. Huszonhatodik alkalommal nyílt meg a po-zsonyi őszi képzőművészeti szezon egyik meghatározó, nemzetközi eseménye, a BIB, vagyis a Gyermekkönyv-illusztrációk Pozsonyi Bien-náléja. A központi kiállításon – vagyis az eredeti gyermek-könyv-illusztrációkat verseny-szerűen felvonultató tárlaton – idén kilenc magyar képző-művész munkái láthatók.

Az ez évi, 26. BIB legfőbb újdonsága, hogy új helyszínre költözött. A versenybe benevezett alkotásokból rendezett központi kiállítás, valamint a reprezentatív tárlatok a Szlovák Nemzeti Múzeum Vajanský rakparti épületében láthatók október 29-ig.

373-an a versenyben

Bár e mustrának nálunk ma már nincs olyan nagy visszhangja, mint a hetvenes-nyolcvanas években volt, híre ma is valamennyi földrészre eljut. Bizonyítja ezt az is, hogy idén rekordmennyiségű, 373 illusztrátor nevezett be a versenybe, 49 országból. A közönség 2657 eredeti illusztrációt láthat. Bár mind más-más technikai megoldást képvisel, valamennyi ugyanazt hozta el Pozsonyba: a gyermekszemnek kedves, az apróságok fantáziáját megmozgató szépséget. Ennek – a múzeum kiállítóterében kialakított – oázisában mesék és ifjúsági történetek rajzolt-festett cselekményhelyzeteivel, csodás tulajdonságokkal felruházott állatfigurákkal, színpompás tájrészletekkel, képzelt lényekkel benépesített fantáziavilágokkal szembesül a látogató.

Magyar színek

A 26. BIB-re a Magyar Gyermekirodalmi Intézet szervezésében kilenc illusztrátor küldte el munkáit.

Bodonyi Panni Vajda Éva Anup és a csodálatos tűzhely című meséjéhez készült illusztrációit nevezte a versenybe.

Máray Mariann Dániel András Utazz Bálnabusszal! című kötetéhez, valamint Aldous Huxley A varjak és a csörgőkígyó című munkájához alkotott képeit küldte el megmérettetésre.

Rofusz Kinga Jeli Viktória A varázsfuvola, valamint Szabó T. Anna Senki madara című könyvét illusztrálta, ezekkel a rajzokkal van jelen Pozsonyban.

Timkó Bíbor BIB-en látható illusztrációi Tóth Krisztina két könyvéből, az Orrfújós meséből, valamint a Felhőmesékből valók.

Herbszt Lászlónak a kiállítást gazdagító munkái Tamási Áron A legényfa kivirágzik, valamint Frankovics György A bűvös puska című kötetéhez készültek.

Kárpáti Tibor Janikovszky Éva A tükör előtt – Egy kamasz monológja és Kiss Ottó Léghajó a Bodza utcában című könyvét illusztráló képeivel van jelen a központi tárlaton.

Baranyai (b) András a Nényei Pál által írt Az irodalom visszavág 1–2. című könyvekhez alkotott illusztrációival színesíti a BIB képi világát.

Molnár Jacqueline saját könyvének, a Robotoknak az illusztrációit, és a francia gyermekvers-antológiához, Az informatikus kutyája című kötethez készült illusztrációit küldte el Pozsonyba.

Koncz Timea is két könyvből válogatta illusztrációit a BIB-re. Az egyik Darvasi László a Pálcika, ha elindul, akkor aztán ZSUPSZ című kötete, a másik pedig Mészáros János munkája, a Mitológiai Zsebkönyvtár sorozatban megjelent Prométheusz, Sziszüphosz, Bellerophontész.

Reprezentatív tárlatok

A versenybe nevezett alkotások bemutatásával a központi kiállításon – amelyen mindig az utóbbi két év termésének legjava jelenik meg – egyebek mellett az is felmérhető, hogy mi születik ma a világban a gyermekkönyv-illusztrációk mezején, milyen trendeket követnek a művészek, milyen irányba kísérleteznek, hogyan vegyítik a hagyományt a kortárs művészeti kifejezéssel. Ezt a képet hagyományosan reprezentatív tárlatok is gazdagítják minden biennálén.

Idén önálló tárlaton ismerheti meg a pozsonyi közönség az előző, a 2015. évi biennále nagydíjasa, a nagy-britanniai Laura Carlin munkásságát. Ugyancsak önálló kiállítást rendeztek a legutóbbi két Andersen-díjas alkotónak. Az egyik Cao Wenxuan kínai író, aki az irodalmi, a másik pedig Rotraut Susanne Berner német illusztrátor, aki a képzőművészeti Andersen-díjat kapta meg. Az IBBY (International Board of Books for Young Readers) Andersen-díja a gyermekirodalom legnagyobb nemzetközi szakmai elismerése. Hagyomány a BIB életében, hogy az egyes biennálékon bemutatják valamely jelentős hazai illusztrátor munkásságát – idén a 2014-ben elhunyt Svetozár Mydlo grafikusra esett a választás. A sort újdonságként bővíti még egy kiállítás: ez a dél-koreai Nami Concours elnevezésű illusztrációs versenyben díjazott alkotásokat vonultatja fel.

A Szlovák Nemzeti Múzeumban látható illusztrációk kínálta élményt más helyszíneken tovább lehet fokozni. A Lengyel Intézetben Emilia Dziubak illusztrációit szedték csokorba, a Bolgár Kulturális Központban pedig a Szófiai Képzőművészeti Főiskola grafika és könyvművészet szakos hallgatóinak munkáiból látható válogatás.

Végül néhány számadat azoknak, akik a statisztika szerint tájékozódnak a leginkább: a BIB 50 éve alatt megrendezett 25 biennálé kiállításain 110 országból 7 580 művész mutatkozott be 59 860 eredeti illusztrációval és 9 500 könyvvel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?