Batka János idézése

Pozsony.

Pozsony. Úttörő jellegű, kétnyelvű (magyar–szlovák) pop-up kiállítással emlékezik meg a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a száz éve elhunyt pozsonyi levéltárosról, hely-történészről, zenekritikusról, művészetpártolóról és kultú-raszervezőről, Batka Jánosról.

Az időszaki, kültéri kiállítást szerdán nyitották meg Pozsonyban, az egykori Székesegyház téren (ma Rudnay tér), szép számú érdeklődő jelenlétében. A megnyitón beszédet mondott Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Iveta Plšeková főpolgármester-helyettes, Radoslav Števčík, Pozsony-Óváros polgármestere és Ján Vyhnánek, a Pozsonyi Kifli alelnöke és a kiállítás kurátora.

Bukovszky László Batka János integráló, összekapcsoló szerepét hangsúlyozta. A kormánybiztos kifejtette: bár Közép-Európában a történelmi személyiségek megítélése nemzetenként jelentősen eltérhet, és sajnos gyakran érvényes, hogy „az én hősöm a te ellenséged”, Batkára méltán lehet büszke a multikulturális Pozsony minden lakosa, hiszen kevesen tettek annyit a városért, mint ő. Iveta Plšeková azt hangsúlyozta: Pozsony történetét legmélyebben a város jeles szülötteinek életútján keresztül lehet megismerni, ezért is olyan fontosak az ilyen kiállítások. Radoslav Števčík Batka János érdemeinek méltatása mellett arról is beszélt: szégyenletes, hogy hagyták feledésbe merülni ezt a kiváló személyiséget. Legfőbb ideje, hogy a város vezetése és az önkormányzat orvosolja ezt a mulasztást.

Ján Vyhnánek a szemerkélő esőre utalva elmondta: a korabeli újságcikkekből tudjuk, hogy 1918. október 26-án is esett, amikor ezen a helyen leleplezték Batka János mellszobrát, a tér mégis zsúfolásig megtelt, ami bizonyítja, mennyire népszerű volt a pozsonyi levéltáros a maga korában. Ennek ellenére ma az Óvárosban egyetlen emléktábla vagy utcanév sem őrzi az emlékét, ezért is annyira hiánypótló ez a kiállítás, amelynek megszervezéséért és összeállításáért köszönetet mondott a két projekt-koordinátornak, Bolemant Évának és ifj. Papp Sándornak, valamint Szabó Réka látványtervezőnek. A beszédek után a kiállítás szervezői leleplezték Batka János „szellemét”, az eredeti mellszobor installációját.

Ifj. Papp Sándor projektkoordinátor lapunknak elmondta: a Pozsonyi Kifli PT régóta tervezte, hogy a honlapján megjelenő ismeretterjesztő cikkek és különféle egyéb kiadványok mellett ilyen kültéri, időszaki kiállításokkal is népszerűsíteni fogja a város történetét. Hozzátette: a pop-up kiállítások elsősorban a látványra, a vizualizációra fektetik a hangsúlyt, ezáltal a fiatalabb korosztályokat is könnyebben meg tudják szólítani. „Nagy előnyük, hogy ott jeleníthetik meg az adott térhez kapcsolódó tartalmat, ahova az egyébként is kötődik. Így esett a választás a Rudnay térre, hiszen itt állt rövid ideig Batka János mellszobra. Kilenc darab háromszög alakú konstrukció, 28 panel szól Batka életútjáról, érdemeiről” – ismertette a kiállítást Ifj. Papp Sándor, aki hozzátette: az akcióval szerették volna felhívni a város lakóinak és a városvezetésnek a figyelmét Batka jelentőségére, illetve a mellszobor hiányára. Jó hír, hogy Iveta Plšeková főpolgármester-helyettes a megnyitót követően kilátásba helyezte, hogy az visszakerülhet eredeti helyére.

A gazdag képanyagot és unikális kordokumentumokat is felvonultató kiállítás, mely olyan izgalmas témákat is érint, mint a pozsonyi szabadkőművesség vagy a Fadrusz János-féle Mária Terézia-szobor felállításának kalandos története, szeptember 20-ig tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?