Az eredmény meglepetés

Dunaszerdahely. A Kortárs Magyar Galéria Luzsicza Lajos Termében az idei, XVIII. Dunaszerdahelyi Nemzetközi Művésztelep résztvevői által az intéz- ménynek adományozott alkotásokból látható kiállítás.

Dunaszerdahely. A Kortárs Magyar Galéria Luzsicza Lajos Termében az idei, XVIII. Dunaszerdahelyi Nemzetközi Művésztelep résztvevői által az intéz- ménynek adományozott alkotásokból látható kiállítás. A művésztelepen a budapesti Almásy Ivor is részt vett, tőle a Dúc és a Pápa című grafikák szerepelnek a csoportos tárlaton.

Almásy Ivor feleségével, Takács Lídia grafikusművésszel érkezett a dunaszerdahelyi művésztelepre. Idén mindketten részt vettek a XXVII. Miskolci Grafikai Triennálén, onnan vezetett az útjuk Dunaszerdahelyre.

„A művésztelepen, ahol bő egyhétnyi összefüggő időnk volt arra, hogy csak a művészetre koncentráljunk, lehetőségünk adódott az összegzésre saját munkásságunkkal és úgy általában a művészettel kapcsolatban. De olyan munkákba is belefoghattunk, amilyenekre a hétköznapokban időhiány miatt nem ilyen ideális a lehetőség. A művésztelepen az embert művészek veszik körül, velük alkotva beleláthat abba, milyen sokféleképpen dolgoznak a kortárs művészek. A termálfürdő azért is bizonyult ideális helynek, mert a rezervált közeg elzártságot is biztosított, ami szükséges az elmélyüléshez, és ahhoz is, hogy zavartalanul tudjunk az alkotásra koncentrálni. Én viszonylag aprólékos módszerrel egy fametszetet alkottam.”

Almásy Ivor képgrafikával, főleg nyomtatott grafikai technikákkal foglalkozik. „Sokféle téma érdekel, de inkább maga a médium izgat, a médium lehetőségei foglalkoztatnak. Tudni kell azt, hogy a nyomtatott grafika kevésbé van szem előtt. Talán még a magyar képzőművészeti életben sem szerepel annyira kiemelten, ott is inkább szubkultúra, a nagy nyilvánosság előtt pedig még kevésbé van előtérben. Egy laikusnak, ha a kortárs képzőművészetre vagy egyáltalán a képzőművészetre gondol, az utolsók közt vagy a legutolsó területként jut eszébe a grafika. A rajz egyértelmű számára, de a grafika, a képgrafika, a nyomtatott grafikai eljárások már kevésbé behatárolhatók számára. Aki grafikákat készít, okkal érzi vonzónak a technikákat, a nyomatkészítést. Nemcsak a sokszorosítás kínál technikai izgalmat, hanem a nyomat is mint egyfajta technikai áttét. Az elkészítése rendkívül izgalmas folyamat. A rajz direkt módon fejezi ki az ember gondolatait, elképzeléseit. A nyomat ellenben mindig bizonyos, az alkalmazott technikától függő áttéten megy keresztül. Az művész elképzelését miden esetben valamiféle technikai köztes befolyásolja, legyen szó a legprimitívebb krumplilenyomatról, linómetszetről, a bonyolultabb litográfiáról, az ofszetnyomásról vagy a digitális printekről. A végeredmény mindig meglepetés, vagy legalábbis részben az.”

Almásy Ivor elmondta, Dunaszerdahelyet nem ismerte, de kellemes meglepetést szerzett számára, hogy a Kortárs Magyar Galéria révén a város a magyar képzőművészetet reprezentáló, gazdag gyűjteménnyel büszkélkedhet. „Tapasztaltam, hogy igen erőteljes kulturális szervezőtevékenység folyik itt, amit nagyon követendőnek, inspiratívnak tartok. Az emberi környezetet esztétikailag is fejleszteni kell, a kortárs művészetnek pedig nagy szerepe van ebben, mert széles esztétikai skálán mozog, ezért bárki megtalálhatja benne a neki tetszőt.”

A tárlaton – mely augusztus 11-ig tekinthető meg – Almásy Ivor munkái mellett Budaházi Tibor, Füleki Krisztina, Gaál Ildikó, Halmos Klára, Neumann Ildikó, Szél Ágnes és Takács Lídia néhány műve látható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?