Az anyagi siker záloga

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia vezetősége 1927-ben hozta létre az Oscar-díjat, hogy évente egyszer, különböző kategóriákban elismerje a mozgóképipar legjelesebb alkotóművészeinek tevékenységét. Az első díjkiosztó ceremóniára 1929.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia vezetősége 1927-ben hozta létre az Oscar-díjat, hogy évente egyszer, különböző kategóriákban elismerje a mozgóképipar legjelesebb alkotóművészeinek tevékenységét. Az első díjkiosztó ceremóniára 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt Szálloda Blossom termében, bankett keretében került sor. A zárt körű rendezvényen mindössze 250 meghívott vett részt, akik fejenként tíz dollárt fizettek a belépőjegyért. Ez volt az első és egyetlen díjátadás, amely a média jelenléte nélkül zajlott le. A következő évben már akkora volt a közönség érdeklődése, hogy az egyik helyi rádióadó élőben közvetítette az eseményeket. Az ekkor átadott figurának még nem volt neve (pontosabban a szikár Akadémiai Díj megjelölést viselte), csak a későbbiekben ragadt rá az Oscar. A 33,2 cm magas, 24 karátos arannyal bevont státusszimbólumot George Stanley szobrász formázta meg, és 1945-ig minden darab egyedi példányban került ki keze alól. A filmtekercsen álló lovag eredetileg bronzból, a későbbiekben a britannium nevű ónötvözetből készült, s a Filmakadémia 1934-ben szabadalmi védettséget jegyeztetett be formatervére.

A mai gálák sava-borsát adó, az egész világ érdeklődését felkeltő izgatott várakozásnak akkoriban híre-hamva sem volt. A nyertesek kiléte felől semmilyen kétség nem lehetett, mert az már a díszvacsora előtt ismertté vált. A napilapok előzetesen megkapták a névsort, amelyet azonban csak éjjel tizenegy óra után hozhattak nyilvánosságra. A szokás 1940-ig élt, ekkor azonban megesett az a malőr, hogy a Los Angeles Times már esti kiadásában közölte a listát, amely így ott volt a bankettre érkező vendégek kezében. Ekkor tértek át a lepecsételt boríték rendszerére, amely a mai napig érvényben van.

Első alkalommal a legjobb filmnek A szárnyak bizonyult. A legjobb férfi főszereplő Emil Jannings lett, a legjobb női főszereplő Janet Gaynor. Rendezői kategóriában két díjat is osztottak, a legjobb drámarendező Frank Borzage, a legjobb vígjáték-rendező Lewis Milestone lett. Charles Chaplin különdíjat kapott. A kitüntetéssel pénz ugyan sosem járt, de az Oscar-díjas jelző első helyen áll a reklámfogások között, tekintélye és népszerűsítő ereje folytán a mai napig a legbiztosabb anyagi siker záloga. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?