Az alapokról szól a Színházi Nyitra

Fundamentals – ezzel a mot-tóval hirdette meg az idei Színházi Nyitrát a Színházi Intézet.

Fundamentals – ezzel a mot-tóval hirdette meg az idei Színházi Nyitrát a Színházi Intézet. A holnap kezdődő, ötnapos nemzetközi fesz-tiválon látható tíz előadás valamilyen módon az ember, a közösség által vallott alapértékekre kérdez rá.

„A Színházi Nyitrán nagyjából 15 éve hagyomány, hogy mindig van egy vezérmotívum, egy hívószó. A Fundamentals alapokként, alapértékekként értelmeződik. A fesztivál szervezői annyira fontosnak tekintik ezt a témát, hogy nem egy, hanem három év vezérgondolatává választották. Mint ha egyre kevésbé értenénk egymást, mint ha egyre inkább kétségbe vonnánk a legelemibb értékeket is, ezért különösen fontos, hogy a színház is beszéljen ezekről az alapvetésekről – mondta el Forgács Miklós, a kassai Thália Színház dramaturgja. Darina Kárová fesztiváligazgató idén Czajlik Józsefet, a Thália igazgató-rendezőjét és közvetlen munkatársát kérte fel a nyitrai szemle fő programjába meghívott hazai előadások válogatására. – A kategóriába sok minden belefér: család, apa-fiú viszony, nemzeti identitás, személyes identitás, háború, forradalom, becsület, igazság… Hellyel-közzel egy évad hazai bemutatóiból válogattunk, miközben azt is mérlegeltük, hogy vannak jó és kiváló előadások, és vannak azok, amelyek fesztiválra valók. Amelyekben van valami invenció, határfeszegetés, akár a témafelvetésben, akár a szöveggel való viszonyban, akár a rendezői világlátásban. Ezeket kerestük, mert a Színházi Nyitra szelleméhez hozzá tartozik, hogy mindig is meglehetősen bátran vállalt fel kísérletező előadásokat.”

A szlovák színeket képviselő produkciók között helyet kapott a fesztivált vendégül látó teátrum Jánošíkja – Mária Rázusová-Martáková verses szövegéből a karakteres kézjegyű Rastislav Ballek rendezett a mítosz határait feszegető, látványos, expresszív előadást az Andrej Bagar Színházban. Négy alternatív formáció – a Divadlo Pôtoň, a Debris Company, a Med a prach és Sláva Daubnerová – közös produkciójaként született meg a Miracles című műfajokat keverő, helyspecifikus előadás „a csoda revitalizációjáról”, amelyet a nyitrai szemle keretében is különleges helyszínen, Báton tekinthet meg a közönség. Meghívást kaptak a fesztiválra a ruszinok – az eperjesi Duchnovič Színház Dosztojevszkij Ördögök című remekét vitte színpadra, az apokaliptikus dimenziók helyett inkább az intim, emberi történésekre, a lélek szenvedésére összpontosítva. A turócszentmártoni Szlovák Kamaraszínház az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics A háború nem asszonyi dolog című kötetéből készített erős érzelmi hatású előadást, a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata Jiří Havelka Elit társaság című szatirikus politikai krimijét viszi el Nyitrára.

Magyar előadás idén nem szerepel sem a hazai, sem a meghívott külföldi produkciók között, a kísérőprogramnak viszont izgalmas színfoltja a balkáni és közel-keleti népzenét dzsesszes, rockos elemekkel ötvöző, kecskeméti Úzgin Űver zenekar koncertje, továbbá levetítik Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című, tavaly Karlovy Varyban fődíjat nyert filmjét is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?