„Áldani kell a ködöt is...”

Apám megfogant, alig pár hónapot fejlődhetett, ízlelgette az élet és nagyanyám ágyékának Isten fűszerezte méhét, amikor Te mély álomba szenderültél, hogy aztán megpihenve felkeljél, hogy szellemi mivoltodban örökkön-örökké velünk legyél, lehessél...

Ady (1877–1919)... hogy megérezzük, megérezhessük a lelket maró és szentté tisztító szenvedélyed ránk ömlő nedvét, hogy az akarat, a küzdés, tűz, amely benned lakozott és rendszeresen felszínre tört, mint vulkán, hogy izzó lávaként égessen el mindent, ami az embernek rossz, ami a magyarnak rossz, mindent, amit kitermelt a gonosz, a sátáni, a szeretetet máglyán égető és ily módon ünneplő világ.

Velünk vagy, hogy a benned szűnni nem akaró, fortyogó, lüktető vágyból egy kicsit ránk testálj, az elvágyódásból, el innen, máshová, Érdmindszentből Zilahra, Zilahról Budapestre, onnét Nagyváradra, Nagyváradból Párizsba, ó Párizs (!), el innen, hogy elvágyódhassunk Dunaszerdahelyről Pozsonyba, Pozsonyból Prágába, onnét Budapestre, Budapestről Nagyváradra, ó Nagyvárad (!), el innen máshová, ahol a múlt, az örökség tisztelhető, a tisztelet és becsület még értelmezhető, ahol a szó maga a szabadság, ahol a tett mindenkor épít, emel és felmutat, ahol az igazat igaznak mondják, ahol a félelem, a gyávaság, a nemtörődömség, a közöny állatkertlakók, mazochista, éretlen lelkeknek mutogathatók, hogy ránk testálj egy kicsit a vágyból, a visszavágyódásból, hogy visszavágyódjunk Párizsból Zilahra, vagy épp Nagyváradról Dunaszerdahelyre, hogy visszavágyódjunk, vágyódhassunk haza, a rég- s a közelmúltba, a soha nem tudni mitől és miért szennyezett, mocskos mindennapokba, vissza a megaláztatásainkhoz, a megtörettetéseinkhez, vissza az önző kéjből taposókhoz, az agyontaposásaink helyszínére, ahol megérezzük, ha verik a sok talpat, ahol menetel rajtunk, mint fegyelmezett katonaezred, a butaság, a meg nem értés, a felelőtlenség, az éltető hitet elárulók hada.

Felkeltél, hogy velünk legyél, hogy a vért pezsdítő és rontó szerelem, amely benned oly erősen munkált, megérintsen minket is, hogy mi se ússzuk meg, hogy elmondhassuk, mint ahogy, Te elmondtad, „...nem bántam meg semmit!” Szerelem nélkül vak a világ, szárny nélküli madár, szirom nélküli virág. Azt mondod, hogy kell Léda, Ada, Mylitta, Zsófia, Csinszka, hogy kelljen Júlia, Kató, Lilla, Laura, Mária, Flóra és a többiek, hogy a szenvedély beteljesüljön, hogy kikupálódjunk szeretetből és szenvedésből, hogy éltünkben felszállhassunk és földhöz verettessünk, hogy szívet tépően, gyomrot szaggatóan, kiúttalanságba taszítottan fájjon a másik hiánya, s ha azt megleljük, királlyá és bohóccá, puha, meleg, kedves mackóvá és játékos, törékeny pillangóvá változhassunk.

Itt vagy köztünk, hogy megteljünk mi is Isten-szerelemmel, hogy nekünk is álmunk legyen Isten, hogy megtapasztaljuk a karácsonyt, a szűzi szeretet Isten-voltát mint ahogy az neked sikerült, hogy bűnösként kívánjuk a bűntelenséget, hogy múlandóként higgyük a múlhatatlanságot.

Apám, amikor a világra jött, hogy szeretve megszenvedje mindazt, amiről hírt adtál, Te már a temetőben béreltél öröklakást. Nem vártad meg, s azóta egy emberöltő telt el. Apám tisztességes, jó humorú ember volt, tavaly nyolcvannégy évesen temettük el, mégis ismernetek kellett egymást, mert általad, de Őtőle tanultam: áldani kell a ködöt is! „Minden bölcs és törvényszerű az életben. A köd is...”

A Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága elnökének beszéde. Elhangzott tegnap Budapesten, az Ady Endre halálának 85. évfordulóján a budapesti Kerepesi temetőben megrendezett Ady-zarándoklaton. Az emlékünnepségen részt vett többek között Kalász Márton, a Magyar ĺrószövetség elnöke, Pomogáts Béla, az Illyés Közalapítvány elnöke, Tőkés László királyhágómelléki református püspök, Barabás Zoltán nagyváradi költő és Barak László költő, a Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának választmányi tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?