Kultúra

A részletek útvesztőjében

„Egy konyha, ahonnan nincs szabadulás, de minél több időt tölt benne az ember, annál jobban látszik, ahogy a szekrények sarkaiból csillagködök szivárognak elő, a hűtőben kristályosra fagy az idő, és a kávé fekete tükréből egy riadt állat arca néz vissza ránk” – írja Dunajcsik Mátyás Simon Márton verseskötete, az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni hátoldalán.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. december 1. 20:15

lle

Simon Márton költőt, slammert, műfordítót ma már nem kell külön bemutatni az olvasóközönségnek, legújabb kötetével pedig egy kicsit mélyebbre véste a nevét a kortárs irodalom kánonjában.

A kötetben számos „simonmarcis” jeggyel találkozhatunk, ilyen például a töredékes szerkesztésmód, amely a modern költészetnek eleve fontos eleme, szerzőnknél azonban a versek sajátos „darabolása” külön művészetté nőtte ki magát. (Emlékezzünk csak vissza a Polaroidokra.) Az Éjszakában ez a szerkesztésmód a tökéletes témapárosítással alkot organikus elegyet: „Megeteted az arcot, ami a fuldoklás /akváriumában lakik. Adsz neki kávét. / […] Az a változás valódi fájdalma, / hogy ugyanaz maradsz.” Simon Márton az élet legapróbb és leghétköznapibb részletein keresztül ragadja meg a létezés kimondhatatlan érzését. Azt az érzést, amely a mindennapjainkban annyira homályosan és gyengén van csak jelen az elménkben, az érzetek pedig olyan hirtelen cserélődnek bennünk, hogy olvasás közben megdöbbenünk – a költő mégis hogy találta meg őket ilyen könnyen. „Minden reggel arcátültetés. / […] Homályos jó, mint visszafutni /a nyári vihartól sötét lakásba, és törölközővel /a kezedben állva.”

Persze megtörténhet, hogy helyenként úgy érzi az olvasó, a költő elengedte a kezét. A Ha nem megyek ki (26. o.) és a Vers (38. o.) című daraboknál magam is úgy éreztem, a töredékes és szabad szerkesztésmód már nem a befogadói fantázia szabadságát ösztönzi, inkább egyfajta útvesztővé válik, ahol képtelenek vagyunk felvenni a költő által otthagyott fonalat. Nemhogy felvenni, meglelni se tudjuk a helyzetünk értelmezéséhez szükséges szálat. De Simon Márton okosan bánik a lehetőségeivel, tudja, mennyi időre hagyhat bennünket magunkra.

Az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni a témáit illetően leginkább úgy jellemezhető: igazi „kétezer-huszonegyes” kötet. Így természetesen megjelennek benne a pandémia okozta változások, melyek mindannyiunk életében erős nyomot hagytak. A költő célja itt is a felszín alatti apró, enyhén pislákoló érzések, érzetek (a bezártság, a magány vagy a monotonitás) materialisztikus megjelenítése: „Zsibbadt séta voltál a boltig, élet.” Az emberi lét sterilitását és műanyaghidegségét („Csak gumi vagyok, gumihéj”; „A fejem belsejében neon zúg”) a szerző több síkon is feldolgozza. A mélyben ott érezzük a lét feszes és mégis plasztikus kényelmetlenségét: mint a műanyag, nem elég kemény ahhoz, hogy ellenálljon minden viszontagságnak, ugyanakkor nem elég rugalmas, hogy belesimuljon a történések áramlásába. A felszínen pedig jól azonosíthatóan tárulnak elénk az utóbbi évek világot érintő katasztrófatémái. Az Érzelmes időjárás-jelentés című versben például így: „kaptunk egy nyaralót / a szigeten a szigeten / a csendes-óceáni szemétszigeten / […] ha fölajánlanak most neked / […] két gyümölcsöskertet / kettőt ó az egyik lángban / a másik alszik/ […] most keresztbe áll / ó szívószál a világ”. A költő által előrevetített jövőkép pedig szürke napokat ígér: „Halogatjuk, ami rég megtörtént.”

Összességében azonban egyáltalán nem nyomasztó vagy szomorú ez a kötet. A versek a lapszámok emelkedésével egyre személyesebbé, mélyebbé válnak. A Vers (68. o.) kifejezetten bensőséges, érzelmes és meghitt vallomásnak érződik, amelyben őszinte és igazi emberi szeretet fejeződik ki apró észrevételek és mindennapi megszokások által.

Simon Márton új kötetét bátran ajánlom mindenkinek, aki valaha is úgy érezte, kilóg, elveszett vagy nincs kihez szóljon éjjel, amikor kiszáradt torokkal állt a konyhában egy pohár vízzel.

 

Vörös Viktória

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

Krajniak

Nyáron tovább csökkent az állástalanok száma

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

adóhivatal

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

ff

Ne hagyja az utolsó pillanatra! A szakértők szerint ekkortól kell készülődni a tanévre

panelház

SOKKOLÓ: Tízemeletes panelházból kiugorva vetett véget életének egy férfi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.