A regionális önkormányzat vezetőjéről

Magyarországon a megye első embere a megyei közgyűlés elnöke, akit – akárcsak helyetteseit, az alelnököket – saját soraiból titkos szavazással választja meg a megyei közgyűlés.

Magyarországon a megye első embere a megyei közgyűlés elnöke, akit – akárcsak helyetteseit, az alelnököket – saját soraiból titkos szavazással választja meg a megyei közgyűlés. Nálunk a regionális önkormányzat élén álló, a választópolgárok által közvetlenül választott személyt szlovákul így nevezik: predseda samosprávneho kraja/VÚC, helyetteseit pedig így: podpredseda samosprávneho kraja/VÚC. Az előbbit a szlovák lapok olykor župan-ként is említik, az utóbbi esetében a podžupan használatára nincs adatom.

A szlovákiai magyar lapok a megyei önkormányzat elnöke, (megye)főnök, megyei elöljáró, megyei elnök kifejezéseket használják. Helyettesét újabban néhány írásban alispán-nak titulálták – ezt a gyakorlatot bírálta a sorozatunkat inspiráló jegyzet írója, aki helyesen mutatott rá, hogy az alispán a megyei választott testület élén álló tisztségviselő volt. Tehát ha nálunk gyökeret verne az alispán szó fenti értelmű használata, akkor az a helyzet állna elő, hogy a ’vezető’ szemantikai jegyet tartalmazó közmagyar alispán-nal szemben a szlovákiai magyar alispán a ’(vezető)helyettes’ jegyet tartalmazná.

Valójában hasonló a helyzet a megyefőnök szóval is. Az értelmező kéziszótár szerint ennek a szónak jelentése: ’az abszolutizmus korában a vármegye élére kinevezett kormánytisztviselő’, ill. ’némely államban a megyének megfelelő közigazgatási egységnek a kormány által kinevezett vezetője’. Ilyen tisztség jelenleg Franciaországban vagy Romániában is létezik, ezért a romániai magyar sajtó latin eredetű megfelelője, a prefektus mellett a megyefőnök szót is természetesen használja. Vagyis e szó a standard magyarban (ideértve erdélyi előfordulását is) ’kinevezett (kormány)tisztségviselő’ jelentésű, nálunk viszont ’választott tisztségviselő’ jelentésben adatolt. A helyzetet a megyei elöljáró is bonyolítja, ugyanis egyrészt a romániai magyar lapok ezt a kifejezést a prefektus, ill. a megyefőnök szinonimájaként használják, másrészt meg nálunk a kerületi államigazgatási hivatalok vezetőjét nevezi elöljáró-nak a sajtó.

Az alispán vagy a megyefőnök szavak választását talán a rövidségre való törekvés motiválja, használatuk azonban – jelentésük, illetve konnotációjuk miatt – nem ajánlott, de fent vázolt okok miatt a megyei elöljáró kifejezés használata is problémás. A fentebb említett a megyei önkormányzat elnöke, megyei elnök, megyefőnök, megyei elöljáró kifejezések közül tehát a leginkább elfogadható az első; szabatosabb és adekvátabb volna azonban, ha a kerületi önkormányzat kifejezést használva a kerületi önkormányzat elnöké-ről beszélnénk, helyetteseit pedig alelnök-nek neveznénk.

Az eddig leírtak összefoglalásaként azt mondhatjuk tehát: a középszintű területi önkormányzatokkal összefüggő fogalmaknak több, különböző eredetű magyar megnevezése is forgalomban van, egyes kifejezések jelentése meglehetősen bizonytalan, néhány szót és kifejezést pedig közmagyar jelentésétől eltérő értelemben használunk. Ez a nagyfokú variabilitás – figyelembe véve a nem szlovákiai olvasókat is – megnehezíti az olvasottak helyes értelmezését. Ezért azt javasolhatjuk, hogy a mai középfokú önkormányzati rendszerrel kapcsolatban ne használjuk az alispán, megyefőnök, megyei parlament kifejezéseket; a többi idézett kifejezés közül hivatalos változatként a kerületi önkormányzat, kerületi önkormányzat közgyűlése, elnöke, alelnöke megnevezéseket helyezzük előtérbe, a többi szót esetleg ezeket követően, stílusélénkítésként, az ismétlések elkerülése végett válasszuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?