Kultúra

A „Malom“ körüli világ

Orom (Szerbia) | A múlt hétvégén végződő nyolcadik vajdasági Malomfesztivál idén is hozta a megszokott színvonalat: egyebek mellett töménytelen mennyiségű és változatos zenét, kulturális élményeket, ill. a bácskai síkon való meditációt az élet dolgairól.
author
Vataščin Péter

2022. augusztus 16. 19:55

Malomfesztivál
A „Malom” főbejárata esti köntösben - Vataščin Péter felvétele

Az elmúlt egy-két évtizedben kifejlődött Kárpát-medencei fesztiválok sok egyéb mellett azzal a tanulsággal is jártak, hogy a „hely géniuszát“ nem lehet figyelmen kívül hagyni. A jó program és szervezés mellé bizony kell a karakteres helyszín is. A vajdasági Oromon idén immáron nyolcadszor megvalósuló Malomfesztivál már fogantatásától kezdve mintapéldája volt a „genius loci“ követelményének. Az 1400 fős település szélén, a nyitott bácskai tér kezdetén álló 19. századi malomépület környéke és a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület által évről évre rendületlenül megszervezett esemény egymásra találása több mint szerencsésnek bizonyult.

Malomfesztivál
A Woodstock Barbie fellépése az „Akácosban” - Vataščin Péter felvétele

Központban a művészet

A zenei spektrummal hat színpadon, összesen csaknem 90 különálló koncerten találkozhattunk. A kínálat mindenképpen jól illeszkedik bele a fizikai miliőbe, műfajok között – a teljesség igénye nélkül – a rock, a metal, a népzene mellett megtalálhattuk a jazzt vagy a különféle DJ-ket is. Külön metszetnek számított, hogy a szokatlan megoldásokkal kísérletező előadók mellett szépen megfértek a könnyen befogadható bulizenét játszó fellépők is. Így például a pénteki napon az elmúlt évek egyik legsajátosabb magyar rockzenekara, a Woodstock Barbie mellett fellépett a legkülönfélébb műfajokat ötletesen és hallgatóbarátian ötvöző francia La Caravane Passe, akiket a szerb alternatív rock egyik legnevesebb kortárs képviselője, a Repetitor követett. Sajnos nem mindegyik koncert jött össze, így például Дeva fellépése betegség miatt meghiúsult, ám a program sűrűsége gondoskodott arról, hogy ilyen malőrök mellett se unatkozzon a közönség.

A zene mellől nem hiányoztak a legkülönfélébb rekreációs, valamint gyerek- és művészeti programok sem. Említsük meg a mindvégig nagy népszerűségnek örvendő fazekasműhelyet, vagy a komáromi születésű műfordító, Peťovská Flóra és a főleg szlovák és cseh szerzők köteteit publikáló, Csirimojó nevű kiadójának bemutatkozását.

Malomfesztivál
Peťovská Flóra a javarészt általa fordított könyveket mutatja be az érdeklődőknek - Vataščin Péter felvétele

Közvetítés

Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a vajdasági helyszínhez méltóan a „Malom” a magyar és a szerb zenei színtér képviselőinek találkozóhelye is egyben. Magyarán, aki kíváncsi arra, hogy az elektronikus műfajoktól kezdve a punkig mi zajlik Szerbiában vagy Magyarországon, az ezen a fesztiválon jó eséllyel kaphat egy megfelelő keresztmetszetet a dolgok állásáról. Mondani sem kell, hogy ez mennyire hasznos a regionális zenei hatások és kapcsolatok erősítése miatt. Habár a közönség túlnyomó része magyar anyanyelvű volt, bőven lehetett hallani szerb, illetve más beszédet is a napok során – vagyis már bőven nemzetközi fesztivállal van dolgunk.

Galéria
A gyerekeket egy újvidéki cirkusz tagjai is szórakoztatták (Vataščin Péter felvétele)
A Repetitor fellépése a nagyszínpadon (Vataščin Péter felvétele)
(Vataščin Péter felvétele)
Az "fazekasműhely" korosztályra való tekintet nélkül népszerű volt (Vataščin Péter felvétele)
+7

Feltételek, keretek

A fő, háromnapos programot több alkotótábor is megelőzte, amelyekkel egyben a helyszínt is előkészítették. El kell mondani azt is, hogy a szervezők igyekeztek annyira környezetbarátra varázsolni az eseményt, amennyire csak lehetett, például a szemétmennyiség több úton történő minimalizálásával, vagy az egyszer használatos poharak likvidálásával.

Szlovákiából nézve nem lehet különösebb panasz sem a belépőjegyekre (egy felnőtt napijegy pl. mintegy 15 eurót kóstált), sem az étel- és italkínálatra. Utóbbinál egy-egy színvonalas szerbiai borászat vagy sörfőzde termékeivel is megismerkedhetünk, míg az előbbi spektruma is megfelelőnek mondható. A lakhatási/sátorozási tisztálkodási lehetőségek teljesen arányban álltak a fesztivál méretével. Ha ezen a téren valami kellemetlennek bizonyult, az független volt a szervezők igyekezetétől, hiszen az idei aszály Bácskát is keményen sújtja: egy-egy intenzívebb nagyszínpados buli után sárá porfelhőből másztak elő az emberek. Ezek a kellemetlenségek úgy tűnik, a forrósodó nyarakkal együtt hozzánőnek a fesztiválozás műfajához. Az idei Szigetről szóló beszámolókból is tudatosíthattuk, a problémával ezentúl szinte minden fesztiválon szembesülnünk kell.

Malomfesztivál
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.