A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Elefántcsont
Megsárgult elefántcsontot megfehéríthetünk, ha terpentinolajba mártott ronggyal megdörzsöljük, azután erős napfényre tesszük.
Kisebb elefántcsont tárgyakat tömény timsóoldatba fektetünk, melyet előbb felfőztünk és kihűtöttünk.

Elefántcsont

Megsárgult elefántcsontot megfehéríthetünk, ha terpentinolajba mártott ronggyal megdörzsöljük, azután erős napfényre tesszük.

Kisebb elefántcsont tárgyakat tömény timsóoldatba fektetünk, melyet előbb felfőztünk és kihűtöttünk. Több órai áztatás után tiszta vízben öblítjük, és vagy napon szárítjuk, vagy puha ronggyal töröljük meg.

Az elefántcsont valódiságát megvizsgálhatjuk úgy, hogy tömény kénsavat csöppentünk rá. Ha 12-15 perc alatt rózsaszínt mutat, akkor hamis. Ezt a foltot vízzel lemoshatjuk. A valódi elefántcsonton a sav semmiféle változást nem idéz elő.

Kések elefántcsont nyelét is kell fehéríteni. Úgy tisztítjuk, mint a kisebb elefántcsont tárgyakat. De valódi elefántcsontnál nem hiba, ha megsárgult, régiségét mutatja, ami sokszor igen értékes.

Elefántcsont-ragasztó

Alabástromgipszet tojásfehérjével híg péppé keverünk. A ragasztással nagyon kell sietni, mert a keverék nagyon gyorsan keményedik. A ragasztott részeket szorosan összekötjük és egy napig száradni hagyjuk. Hogy apróbb letöredezett részeket felragasszunk, veszünk egy rész fehér viaszt, 1 rész kolofóniumot, 1 rész terpentint, összeolvasztjuk és egy rész síkport (federweiss) keverünk hozzá. Másik leírás: guttaperkát és közönséges szurkot összeolvasztunk, az összeragasztandó részeket óvatosan megmelegítjük, a ragasztót rákenjük, és az egészet összepréseljük.

Elefántcsont faragás tisztítása

Először ecsettel, szárazon tisztítjuk át, azután langyos szappanos vízbe áztatjuk, majd tiszta vízben öblítjük. Meleg víz árt az elefántcsontnak.

Elégetett kalács ízletessé tétele

Elégetett kalácsot, vagy nagyon is megbarnultat ismét ízletessé lehet tenni, ha a megégetett kérgét reszelővel vigyázva ledörzsöljük. Mielőtt ehhez hozzáfognánk, a kalácsnak ki kell hűlnie.

Enyvek

Folyékony gőzenyv. 500 gr kölni enyvet leöntünk fél liter nem túlságosan meleg vízzel és éjszakán át benne áztatjuk. Másnap gyenge tűznél felolvasztjuk az enyvet (ha nagyon sűrű volna, kevés vizet teszünk hozzá), hozzáteszünk 25-30 gramm nyers salétromsavat, jól összekeverjük, és jól záródó üvegben eltesszük.

Ragasztóenyv. A nyers csontenyvből, melynek nagyon kellemetlen szaga van, hamar penészedik és kocsonyásodik, könnyen készíthetünk tartós, jó szagú, finom ragasztóenyvet. 1000 gr forró vízben feloldunk 250 gr asztalosenyvet, belekeverünk 10 gramm báriumszuper-oxidot, 5 gr 66 százalékos kénsavat és 15 gr vizet. Az egészet 48 óráig melegítjük 80 fokos gőzben. Végre lefőzzük 500 köbcentiméterre az egészet. ĺgy hónapokig eltarthatjuk.

Folyékony enyv. 100 rész zselatint, ugyanannyi enyvet, 25 rész alkoholt, 2 rész timsót és annyi ecetsavat, amennyi kell, felmelegítünk gőzben 6 órán keresztül, az elpárolgó ecetsavat mindig pótoljuk. Végre ugyancsak ecetsavval híg sziruppá keverjük. Ez az enyv nem vegyül a vízzel.

Hideg enyv. Asztalosenyvből és égetett gabonapálinkából készül. Jól bedugaszolva sokáig eltart, és mindig használható.

Enyvoldat festékek számára. Legjobb erre a célra az ún. kölni enyv, melyet kemény sárgásbarna lapokban hoznak forgalomba. Hogy ebből nagyszerű ragasztószert kapjunk, a következőképpen kell eljárni: Az enyvet jókora tál vízben 12 óra hosszat áztatjuk. Akkor cseréljük a vizet, és ezt addig ismételjük, míg a kemény lapokból sűrű, egészen lágy, áttetsző anyag lesz. Lecsepegetjük róla a vizet, gyengén megmelegítjük, és világos, tiszta folyadékot kapunk, mely akármilyen festékkel keverve, nagyszerű ragasztóanyagot ad. Miután az enyvféle könnyen penészedik, olvasztás előtt minden liter vízhez 5 gramm bóraxot teszünk, és ezt jól belekeverjük.

Enyvfelpattogzás megakadályozása

Ha hozzáteszünk kevéske klórkalciumot, nem pattogzik fel.

Enyvfestések

Enyvfestések nagyon könnyen lepattogzanak. Ezt megakadályozhatjuk, ha az oldatba 2 rész glicerint teszünk.

Enyvfestés tisztítása

Vagy készen kapható anyaggal tisztítjuk, vagy magunk készítünk hozzávalót a következőképpen: 12 rész lisztet, 2 rész konyhasót és finomra tört tajtékot kevés szalmiákszesszel és vízzel összegyúrunk. Pléhdobozokban tesszük el, és ezzel dörzsöljük le a festett falat.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?