A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Gyöngy (valódi) tisztítása
Több eljárást ismerünk.
1. Búzakorpával lassan és óvatosan melegítjük a gyöngyöt egy zacskóban széntűz felett. 2. 50 gr, zárt edényben jól áthevített, finoman porrátört és flórszitán átszűrt hársszénport 500 gr esővízzel keverünk.
2.

Gyöngy (valódi) tisztítása

Több eljárást ismerünk.

1. Búzakorpával lassan és óvatosan melegítjük a gyöngyöt egy zacskóban széntűz felett. 2. 50 gr, zárt edényben jól áthevített, finoman porrátört és flórszitán átszűrt hársszénport 500 gr esővízzel keverünk.

2. Az egészet forrásig hevítjük egy fazékban és a tisztítandó gyöngysort addig tartjuk a forró folyadék gőze fölé, míg felmelegszik, azután belemártjuk a forró folyadékba, amelyben 4 percig forrjon, de közben többször megforgatjuk, a folyadék kihűlése után kivesszük, megmossuk és megszárítjuk.

3. A gyöngysort kb. negyedóra hosszat főzzük tehéntejjel, amelybe előzőleg egy kis sajtot vagy szappant vágtunk bele, azután kivesszük, meghimbáljuk friss vízben és puha, száraz ronggyal szárazra töröljük.

4. Árpalisztből kenyértésztát készítünk, a gyöngysort a kenyérré formált tészta közepébe tesszük és sütőben mérsékelt hőnél sütjük. Kihűlés után kivesszük a gyöngysort.

5. A gyöngysort finom vászondarabra helyezzük, sót hintünk föléje, azután összekötjük. A zacskót addig öblítjük langyos vízzel, míg a sót teljesen kimossuk, a gyöngyöt azután enyhe melegben megszárítjuk. Ezen módszerek mindenikét csak igazi gyöngysornál szabad végezni.

Gyöngy felfűzése

Ha nagylyukú gyöngyöt egyik fonalról a másikra akarunk fűzni, legegyszerűbb az új fonalat a régivel összekötni és így a gyöngyszemeket egyik fonalról a másikra tolni. Viasszal is be lehet vonni a fonál végeit és egybesodorni, úgyhogy a gyöngyszemeket könnyen lehessen áttolni. Ajánlatos a fonalat erősen beviaszozni akkor is, ha olyan kis gyöngyöt akarunk felfűzni, amelyen keresztül nem tudjuk vezetni a fűzőtűt, mert eltörné a gyöngyöt. Erősen beviaszozott fonalra könnyű gyöngyöt fűzni.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?