A magas vérnyomás

Szinte nincs is olyan ember, akinek a környezetében ne volna hipertóniás beteg. Bár a magas vérnyomás ma már nem számít félelmetes kórnak, figyelni kell rá, mert ha nem kezelik, súlyossá válhat. Nemcsak a beteg sorsát pecsételheti meg, hanem országokét is... Mint ahogy volt rá példa.

Szinte nincs is olyan ember, akinek a környezetében ne volna hipertóniás beteg. Bár a magas vérnyomás ma már nem számít félelmetes kórnak, figyelni kell rá, mert ha nem kezelik, súlyossá válhat. Nemcsak a beteg sorsát pecsételheti meg, hanem országokét is... Mint ahogy volt rá példa. Roosevelt amerikai elnök súlyos – akkor még gyógyíthatatlan – magas vérnyomásban szenvedett. Többször esett át agyvérzésen. A jaltai konferencián egy súlyosan beteg ember engedett Sztálin nyomásának, és rábólintott Európa újrafelosztására, amely mint tudjuk, Csehszlovákiát is szovjet uralom alá juttatta. Néhány évvel később, 1948-ban Beneš elnök engedett a cseh kommunisták nyomásának. Felvetődik a kérdés, vajon a politikus döntése volt-e ez, vagy a súlyos magas vérnyomásban szenvedő emberé.

A határérték

Amikor a vérnyomás meghaladja a határértéknek tekinthető 140/90 Hgmm-t, már magas vérnyomásról beszélünk, holott még nem okoz panaszt, nincsenek tünetei. A magasvérnyomás-betegség csak többszöri mérés után állapítható meg, sokaknál ugyanis az orvos láttán „fehérköpeny-szindróma” alakul ki. Az enyhe szédülés, a fejfájás, a fülzúgás, a bizonytalan közérzet, az émelygés, az izzadás, az arckipirulás mind-mind óvatosságra intő jelek. Az értékek növekedésével a tünetek súlyosbodhatnak: mellkasi fájdalom is felléphet, erős tarkótáji fejfájás jelentkezik, amely a fejtető felé sugárzik, a beteg érzi a nyaki erek lüktetését.

A gyógyszerek nélküli kezelés

A vérnyomás természetes úton is csökkenthető, ha:

leszokunk a dohányzásról;

tartózkodunk a zsíros ételektől. (A zsír megemeli a koleszterinszintet és hizlal, a kövérség pedig rizikófaktor);

megszabadulunk a túlsúlytól (csökkentjük a cukor-, a kenyér-, a tésztafogyasztást, vagyis a szénhidrátokat);

korlátozzuk az alkoholfogyasztást;

kerüljük az idegeskedést;

sokat mozgunk, sportolunk;s ha rendszeresen megvizsgáltatjuk magunkat, különösen akkor, ha a szülők, nagyszülők körében előfordult infarktus.

Hogyan mérjük?

A leggyakrabban ülve, a felkar ütőerén, 5-10 perc nyugalom után. A magasabb szám a szisztolés nyomásértéket jelzi, amikor a szív az érrendszerbe löki a vért, az alacsonyabb a diasztolés érték, akikor a szív elernyed. Tudni kell, hogy a vérnyomásunk télen magasabb. A dohányzóknál több mint kétszer nagyobb a vérnyomás-növekedés, mint a nem dohányzóknál.

Életmódváltás

Aki magas vérnyomásban szenved, annak eleget kell pihennie, fontos éjfél előtt lefeküdni. (A nőknek 9, a férfiaknak 8 órai alvást ajánlanak az orvosok.) A gerincet rendbe kell tétetni, mivel a nyaki csigolyák és a porckorongok zavarai is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. A rendszeres testedzéssel csökkenthető a magas vérnyomás (séta, kocogás, futás, úszás), de ezt meg kell beszélni az orvossal.

Halolaj a szívinfarktus ellen

Jégkunyhóban lakni, állatbőrökbe öltözni, hosszú időn át úgy élni, hogy nem megy le, illetve nem kel fel a nap, meglehetősen nagy ár azért, hogy az embert elkerülje több súlyos betegség. Az általános eszkimó életforma nem, de a betegségmegelőző életmód egy része már itthon is követhető – a gyógyszertárakban ugyanis kapható az északi népek körében kedvező hatást okozó halolajkészítmény.

Néhány évvel ezelőtt két Grönlandon dolgozó dán orvos figyelt fel arra, hogy az őslakos eszkimók között ritkán fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés. Ez meglepetésként érte az orvosokat, hiszen úgy tudták, az eszkimók rendkívül sok zsírt fogyasztanak, márpedig a zsíros ételek éppen az előbb említett betegségek legfőbb előidézői. A váratlan jelenség természetesen felkeltette a szakma érdeklődését.

Ma már tudjuk, hogy az eszkimók igen sok telítetlen zsírsavat fogyasztanak. Ezeket a zsírsavakat a planktonok termelik, a planktonfaló halak pedig beépítik ezeket a szervezetükbe. Mivel az eszkimók rendkívül sok halat esznek, táplálékukban nagyon magas a telítetlen zsírsavak aránya. (Kimutatták, hogy az eszkimók szervezetében 13 százalék, míg a dánok körében csupán 0,8 százalék volt a felhasznált telítetlen zsírsavak aránya.)

A közelmúltban több program is azt a célt vállalta fel, hogy az eszkimó étrendre épülve visszaszorítsa a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A The Lancet című neves tudományos folyóirat számolt be arról a két éven keresztül folytatott kutatás eredményéről, amelynek során 2000, korábban már szívinfarktuson átesett személyt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a telítetlen zsírsavban dús halzsírt, vagy természetes halolaj-koncentrátumot fogyasztó betegek között a halálozási arány 30 százalékkal csökkent. Más vizsgálatok is arra a következtetésre jutottak, hogy a halolaj-készítmények csökkentik a szívinfarktus okozta halálesetek egyik leggyakoribb kiváltó okaként ismert szívfibrilláció esélyét.

A kedvező eredmények ismeretében svéd kutatók mélytengeri halak húsából olyan halolajkészítményt állítottak elő, amely 38 százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmazott. Ugyanakkor mentes a mérgező anyagoktól, ráadásul sem az íze, sem az illata nem emlékeztet a halakéra. Egy skandináv tanulmány megállapította, hat hónapos kúra után a készítménynek köszönhetően 64 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leggyakoribb okozóiként számon tartott vérzsíroknak a szintje. Szintén kedvező hatás, hogy a vérrög fő alkotóeleme, a fibrinogén szintje is 23 százalékkal, míg a betegek diasztolés vérnyomása 9 százalékkal csökkent. (kop)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?