A jövő otthona: kényelmes és takarékos

Egyre több olyan tárgy vesz minket körbe, amelyek neve előtt szerepel az „okos” (ango-lul: smart) jelző.

Egyre több olyan tárgy vesz minket körbe, amelyek neve előtt szerepel az „okos” (ango-lul: smart) jelző. Jogosan me-rül fel a kérdés: mi a helyzet a házakkal, lakásokkal, ottho-nokkal?

A fejlesztők hosszú ideje azon dolgoznak, hogy egy élhetőbb környezetben éljük mindennapjainkat, ami segít minket és a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással, energiafelhasználással jár. Pontosan ez vezérelte őket akkor, amikor elkezdték kidolgozni az épületeinkben levő különböző berendezések automatizált működésének lehetőségét. Hosszú évek munkája során létrehoztak olyan megoldásokat, amelyek külső emberi beavatkozás nélkül hajtják végre feladatukat. Ilyen egyszerű megoldás a mozgásérzékelővel ellátott ajtónyitó, világításkapcsoló, fűtés- vagy klímavezérlés, árnyékolók.

Az okosotthon előnyei

Azt láthattuk, hogy mindegyik fejlesztés megfelelően működik, külön-külön. Hiányzott közülük azonban a kapcsolat, amely összehangoltan működtette volna őket, mint egy összetett rendszer elemeit, ahol egy eszköz bekapcsolása elindít egy láncolatot, amelyet egy központi egység felügyel. A fejlesztők munkájának eredményeként ez mára már a valóság, az úgynevezett „okosotthonok” (angolul smart home) formájában, amely olyan épület, amely a benne található különböző berendezések és rendszerek működését egységbe rendezve felügyeli, szabályozza. Egy olyan egységet alkot, amely az épület energiafogyasztását optimálissá teszi, ügyel az épületben élők és az ott található értékek biztonságára, és szolgálja a kényelmünket.

Egy okosház három fő részből áll. Szükség van egy kommunikációs csatornára. Ez lehet vezetékes vagy vezeték nélküli. A következő nagy csoport az úgynevezett perifériás eszközök. Ezek az érzékelők (szenzorok) és beavatkozók (aktorok). Ezek feladata a környezet változásainak figyelése (szenzor) és a központi vezérlő egység által adott instrukciók végrehajtása (aktorok). Végül, de nem utolsósorban a központi vezérlőegység, ami a már korábban említett feladatokat (világítás, ajtónyitás, klimatizálás vezérlés stb.) végrehajtatja az aktorokkal.

Energiatakarékos

Természetesen a smart home rendszer egyik előnye, hogy optimalizálja az energiafelhasználást. Az a lehetőség, hogy okosotthonunk és okostelefonunk (táblagép, laptop és asztali számítógép is) összehangolt működésre képes, mérföldkőnek számít a kényelem szempontjából.

Épületünk költségei közül az egyik legjelentősebb a fűtés költsége, melyet sok tényező befolyásol. Tény, hogy megfelelő, kellemes „otthonos” körülmények megteremtésében nagy szerepe van a lakás hőmérsékletének. Az a jó, ha nem túl magas, nem túl alacsony, egyszerűen mindig pont olyan, mint amilyenben jól érezzük magunkat. A cél, hogy mindezt költséghatékonyan tudjuk megvalósítani. Okos megoldásokkal megvalósíthatjuk fűtésünk optimális vezérlését, amellyel az előbb említett igényeket teljes mértékben kielégíthetjük. A fűtés vezérlése mellett a lakásban levő levegő tulajdonságait (hőmérséklet, páratartalom) is befolyásolhatjuk, klímaberendezéssel. Igaz, ez az opció már évek óta lehetséges, az újítás az, hogy a lakás többi rendszerével összehangolva működteti okosotthonunk központi egysége.

Házunk szellőztetése a nyílászárókkal is megoldható. Erre adnak lehetőséget a központilag vezérelt nyílászárók, melyek hasonlóan a többi perifériaelemhez, előre beprogramozott módon, napszaknak vagy környezeti hatásnak megfelelően nyitnak, zárnak, ezzel biztosítva a levegő cserélődését.

Mindezek mellett szerepel a biztonság kérdése. Mivel a rendszer felügyeli otthonunkat, nemcsak a kényelmes élettér valósítható meg, hanem a sok szempontból biztonságos otthon is. Segítséget nyújt a tűzesetek megakadályozásában vagy illetéktelen behatolás jelzésében.

Gyakorlati megoldások

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Hogyan könnyíti, teszi kényelmesebbé mindennapi életünket egy okosnak nevezett ház, lakás? Az okosotthonok ugyanazokat a funkciókat képesek ellátni, amit egy teljesen hagyományos otthonban külön-külön vezérlésekkel érhetünk el, csakhogy az előbbinél ezek között logikai kapcsolatok hozhatók létre. Ez azt jelenti, hogy egy-egy kapcsoló megnyomásával egy sor állapotváltozás idézhető elő.

Egy intelligens otthon számos hasznos lehetőséggel teheti egyszerűbbé az életünket. Otthonról távozóban egyetlen gomb megnyomására bekapcsol a biztonsági rendszer, ezzel egyidejűleg lemennek a redőnyök, lekapcsol a világítás, és kikapcsolnak azok a konnektorok, amelyekre nincs szükség (csak, hogy véletlenül se maradjon bekapcsolva a vasaló vagy a tévékészülék). A fűtés takarékos üzemmódra kapcsol.

Fő a biztonság

Amennyiben otthonunk intelligens, nyaralás közben felszabadultan pihenhetünk, nem kell aggódnunk többé amiatt, hogy bekapcsolva maradt-e valamelyik lámpa, vagy a klíma. Egy okostelefonnal távolról is ránézhetünk otthonunkra, és pillanatok alatt, egyszerűen ki-, vagy éppen bekapcsolhatjuk a szükséges dolgokat. Amikor a gyermekünk hazaér az iskolából, a biztonsági rendszer kikapcsol, és küld egy SMS-t. Igény szerint az is beprogramozható, hogy a házban csak ott legyen áram, ahol erre a gyermeknek szüksége lehet.

Esti hazaérkezéskor csak egy gombnyomás, és máris nyílik a garázskapu – manapság ez már nem szokatlan. Az már azonban nem általános, hogy a garázskapu nyitásával párhuzamosan kikapcsol a riasztó, bekapcsol a világítás, elindul a kedvenc rádiócsatorna, és mire a házba lépünk, a kávéfőző megfőzi a friss kávét. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?