A hatásos hatástalanítása

Itt következő beszámolóm fanyalgó hangvétele bizonyára korom, neveltetésem és ezekből fakadó konzervativizmusom számlájára írandó. Mert lehet, hogy ami számomra fanyalgásra ad okot, mások számára örvendetes, régóta áhított újítás, szakítás a „múzeumszínház” ásatag hagyományaival.

Egy mozgalmas jelenet a Szlovák Nemzeti Színház új Spartacus-előadásábólKár, hogy szerzők híján nálunk nem alkalmazható a Bartók Rádió gyakorlata: a legutóbbi Új zenei újságban ketten számoltak be ugyanarról a produkcióról, a Lohengrin budapesti felújításáról. Wagner operáját a nagy zeneszerző leszármazottja, Katharine Wagner rendezte, a 20. századi Kelet-Berlinbe helyezve a hattyús lovag ismert történetét. Kertész Iván, az idősebb kritikus az új koncepció következetes logikával történő érvényesítését kérte számon a kései Wagner-utódon, míg ifjabb kollégája épp az új koncepciónak heurékázott, bár azt azért elismerte, hogy Elza és Lohengrin kapcsolata árnyaltabb ábrázolást igényelne. És épp itt tér el élesen egymástól a konzervatívnak bélyegzett és a modernnek mondott megközelítés. Elza és Lohengrin kapcsolata ugyanis az opera cselekményének sarkalatos pontja. Úgy állítani be Elzát, mint aki átlát a populista politikusnak ábrázolt Lohengrinen, és épp ezért nem tudja őt őszintén szeretni, némi nehézségbe ütközik, ha a zeneszerző egy megejtően gyengéd, bensőséges dallam kíséretében ilyen szöveget ad a szájába: „Tündér gyönyör fűz engem egybe véled, álomvarázs, mit Isten külde rám...” Ezek szerint ha Lohengrin populista törtető, akkor Elza szerelmi vallomása a képmutatás magasiskolája, holott Katharine Wagnernak nem állt szándékában képmutatónak láttatni őt. Ehhez azonban más szövegre lenne szükség. A legnagyobb baj az, hogy az „új koncepció” nincs szinkronban a zenével sem, sőt, vele ellentétes érzelmeket igyekszik „kifejezni”. Ilyenkor a logikát és következetességet számon kérő „konzervatív” töprengeni kezd: vajon nem hordja magában a felületesség tolerálásának, megszokásának veszélyét az, hogy az új feletti öröm teljesen elnyomja a logikai következetesség és árnyalt ábrázolás igényét? S egyáltalán: miért Wagneren oxidálva kíván valaki egy merőben új, az eredeti művel semmi közösséget nem vállaló sztorit eladni? Miért nem írja meg a saját sztoriját és hozzá a saját zenéjét?

A Szlovák Nemzeti Színház Spartacus-előadásával ugyanez a bajom: itt is hemzseg a modernitásként szervírozott felületesség és logikátlanság. Hogy miért kellett az 1998-as felújítás után ismét felújítani Hacsaturján rendkívül hatásos balettjét? Talán annak bizonyítására, hogy a leghatásosabbat is lehet hatástalanítani, csak akarni kell. Lehet például nagy ívű, csupa szív, szárnyaló zenére állni, vagy egy helyben topogni, a nagy érzelmeket nem tánccal, csupán simogatással, kézösszekulcsolással fejezve ki, lehet gyermekmedencében pas de deux gyanánt bokáig vízben tocsogni, miközben jelzett díszletek vannak körös-körül, de a víz garantáltan valódi, ahogy a tűz is a gladiátorok szállásán, lehet áramfejlesztőket (!) falra vetíteni háttér gyanánt, lehet a színszimbolikának fittyet hányva hófehérbe öltöztetni a kegyetlen, perverz Crassust, de a liliomlelkű Frígiát is, lehet priccsekkel telerakni a színt, hogy ne kelljen betáncolni a teret, mert arra nincs elég koreográfusi invenció, magas vastraverzről táncost tűzoltólépcsőn lemászatni, Crassust lenge, bő gatyába, a római legionáriusokat középkori lovagi mezbe öltöztetni, és még sok minden mást.

A főszereplő tulajdonképpen nem is a jellegtelen Spartacus, aki folyton párviadalban megölt gladiátortársa, Harmodius szellemével viaskodik, az ő sugallatainak engedelmeskedik, és szinte erőszakkal kell társainak rávenni, hogy fogadja el a vezér szerepét, hanem a mindenütt jelenlévő Crassus. Aigina, a Crassusba reménytelenül szerelmes kurtizán maga toborozta utcalányokkal szexuális diverziót hajt végre Spartacus táborában, és lefegyverzi a fél kézzel partnernőjüket tapizó, fél kézzel kardot lengető férfiakat. Megjelenik Crassus, és katonáival lemészárolja a védtelen gladiátorokat. Harmodius, a mindenható kísértet azonban ismét életre kelti őket, de aztán tisztázatlan körülmények között mégis meghalnak, amit a zsinórpadlásról leeresztett vörös póznák hivatottak jelezni. Spartacust Harmodius véres árnya s. k. cipeli fel egy dobogóra – a műsorfüzet szerint „az örökkévalóság világába”. Gyászoló asszonyok virágot hoznak a mártírium színhelyére, mögöttük gyásztól megtörten Crassus katonái ballagnak, sőt maga Crassus is a vigasztalhatatlan fájdalom pózába meredve várja a függöny legördülését.

A jobb sorsra és főleg invenciózusabb koreográfiára érdemes táncosok – Roman Novitzky (Spartacus), Andrej Kremz (Crassus), Klaudia Bittererová (Frígia), Eva Petráková (Aigina) és Vladimír Snížek (Harmodius) minden tőlük telhetőt megtettek a produkció sikerre vitele érdekében, megérdemelték a tapsot. Megérdemelte a Martin Mázik vezényelte zenekar is, amely függetlenítve magát a színpadot belengő unalomtól, izzóan szenvedélyes muzsikát produkált. Koreográfia és rendezés: Ján Ďurovčík, díszlet: Boris Kudlička, jelmez: Alexandra Grusková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?