A hatalmas szerelemnek

Ilyenek a szerelmesek! Kevésnek találták a májust, amikor 31 napig övék a világ, kicsikartak még egyet – február 14-ét.

Ilyenek a szerelmesek! Kevésnek találták a májust, amikor 31 napig övék a világ, kicsikartak még egyet – február 14-ét. Mert a szerelem nemcsak májusban dúl – és hol van még a május!

Hozzánk is elért a szívecsketúltengésben szenvedő Bálint-napi őrület, és aki szerelmes, az minden lehetőséget megragad érzelmei kinyilvánítására, lett légyen az egy szál virág vagy két összefonódó szív alakú duplabögre... Miközben a kávét kortyolgatja a piros pettyes szívből, és üti a szíve a tizenkettőt, minthogy fülig szerelmes, eszébe jut a szép legenda...

Marcus Aurelius Claudius uralkodása alatt, 1900 évvel ezelőtt élt egy Valentinus nevű pap, aki mellesleg gyógyított is. Sokakat keresztény hitre térített, minek okán nem tartozott a császár kegyeltjei közé. Más bűnért is lakolt: titokban összeadta a szerelmeseket, s tette ezt a császár határozott tilalma ellenére. A császár megtiltotta katonáinak a nősülést, azt hirdette: a nős katona nem jó harcos, nem a fegyverforgatáson jár az esze.

Valentinus megszegte a parancsot. Áldott jó szíve a sírba vitte. Tömlöcbe vetették. S mivel a baj ritkán jár egyedül, a szerelem sötét vermébe is belesétált. Beleszeretett a börtönőr vak lányába. Lévén Valentinus nemcsak tiszteletre méltó pap, hanem kiváló orvostudor is, gyógyítani kezdte a leányzót, méghozzá oly eredményesen, hogy az visszanyerte a látását. (Cáfolva a mondást, mely szerint a szerelem vak.) Asteria – így hívták a szépséges hajadont – visszanyerte szeme világát, Valentinus elveszítette a fejét. Nemcsak képletesen. Fővesztése előtt (az Úr 269-ik évében) egy levélkét küldött imádottjának, s így írta alá: a Te Valentinod.

Ennyit a legendáról. Az utolsó levél keltezése egyes források szerint 269-re datálódik, más források 270-re teszik, de a nap, minden forrás szerint ugyanaz: február 14-e.

Az első szerelmes Bálint-napi üzenetet állítólag egy londoni börtönben raboskodó orleans-i fejedelem küldte a feleségének, valamikor a 15. században. Angliában egyébként február 14-ike a fiatalok legkedvesebb ünnepe. Ezen a napon képeslapot küldenek egymásnak a szerelmesek. (Szégyelli is magát az a lány, aki egy üdvözletet sem kap.)

Minden zsák megtalálja a foltját

Minden Valentin megtalálja a maga Valentináját, azt a lányt, akit Bálint-nap előestéjén először megpillant, s akit köteles (legalább) egy évig hűséges lovagként kísérni.

Vannak ma gavallérok?

Hol vannak a régi gavallérok? A fiatalok udvariatlanok, hangoztatják az idősebbek. A nagymamák átszellemült arccal emlékeznek azokra az időkre, amikor a fiatalemberek még szerenádot adtak imádottjuknak, cigánybandával húzatták az ablaka alatt, hogy „csak egy kislány van a világon”. A leányzó pedig elhitte... De a mai nagymamák csak a nagymamájuktól (esetleg a mamájuktól) szerezték értesüléseiket szerenádügyben, mert az ő fiatalságuk a háború alatti vagy utáni évekre esett, s az a kor nem kedvezett a szerenádoknak.

A mai lányoknak legkevésbé talán a szerenád hiányzik. Ha egy szerelmes ifjú ma mégis úgy döntene, hogy dalban adná tudtára az imádott leányzónak, hogy „jó vagy nálam”, nem cigányzenészek segítségével tenné, hanem rock-zenekart szerződtetne, hangfalakkal, mikrofonokkal, síppal-dobbal kiegészítve, hogy a hatodikon leselkedő kislány biztosan meghallja.

Azt viszont a mai lányok is szívesen veszik, ha a fiúk udvariasak, előzékenyek, lovagiasak. De mi az, hogy lovagiasak? Egyáltalán vannak-e lovagias, udvarias fiúk? Majdhogynem szégyellnivaló az udvarias viselkedés. Nemcsak a lányokkal (nőkkel) szemben.

Az udvariasság tízparancsolata

Ez elsősorban fiatalembereknek szól, de a lányoknak, sőt az idősebbeknek sem árt, ha elolvassák.

1. Viselkedj másokkal úgy, ahogyan azt másoktól elvárod, hogy veled viselkedjenek.

2. Minden helyzetben tartsd meg az illemszabályokat.

3. A diszkrét elegancia több, mint a feltűnő drága cucc.

4. Jobban figyelj másokra, mint önmagadra, környezetedhez és a társasághoz igyekezz alkalmazkodni.

5. Légy tapintatos, pontos, becsületes és szavahihető.

6. Társaságban nyerd meg a beszélgetőpartnered bizalmát. Ha a számládra viccelődnek, ne sértődj meg, inkább nevess velük. Vedd a lapot!

7. Gyakrabban mondd azt, hogy TE (ÖN), mint azt, hogy ÉN.

8. A társaság minden tagjához légy figyelmes (nemre és korra való tekintet nélkül).

9. Partnered sokkal jobban örül a figyelmességnek, ha az személyre szóló, mint a drága ajándéknak, amelyet szív nélkül nyújtasz át, csakhogy letudd a kötelességet.

10. A nehéz táskát mindig vedd el a nőktől – akkor is, ha az ideálod cipeli, akkor is, ha a szomszéd néni. (kop)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?