A Gyűrűk Ura tizenegy jelölést kapott

Los Angeles. Tizenegy jelölést kapott az új-zélandi Peter Jackson filmtrilógiájának utolsó fejezete, A Gyűrűk Ura – A király visszatér című film az ez évi, 76. Oscar-díjra. Az Amerikai Filmakadémia ítészei egyebek között a legjobb filmalkotás és a legjobb rendező kategóriákban jelölték a filmet.

Los Angeles. Tizenegy jelölést kapott az új-zélandi Peter Jackson filmtrilógiájának utolsó fejezete, A Gyűrűk Ura – A király visszatér című film az ez évi, 76. Oscar-díjra. Az Amerikai Filmakadémia ítészei egyebek között a legjobb filmalkotás és a legjobb rendező kategóriákban jelölték a filmet. Alig marad el mögötte a napóleoni időkben játszódó, Peter Weir rendezte Kapitány és katona című film, amelyet 10 kategóriában – köztük a legjobb filmalkotás és a legjobb rendező – jelöltek. A legjobb férfi és a legjobb női főszereplő jelöltek között van többek között Bill Murray, Diane Keaton, Sean Penn és Charlize Theron. A filmakadémia tagjai a legjobb filmek közé jelölték továbbá a Lost in Translation (Fordítás közben eltűnt), a Titokzatos folyó és a Vágta (Seabiscuit) című filmeket. A legjobb film és a legjobb rendező kategória mellett A Gyűrűk Ura – A király visszatér című filmet jelölték még egyebek között a legjobb filmdal, a legjobb képi effektusok, a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban. A legjobb rendező kategóriában Peter Jackson és Peter Weir mellett jelölést kapott Fernando Meirelles City of God (Isten városa) című filmjéért, Clint Eastwood a Titokzatos folyó és Sofia Coppola a Lost in Translation rendezéséért. A Francis Ford Coppola lánya rendezte filmet jelölték még a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is. A legjobb férfi főszereplők között Bill Murray (Lost in Translation) és Sean Penn (Titokzatos folyó) mellett jelölték Johnny Deppet a Karib-tenger kalózai, Jude Law-t a Cold Mountain (Hideghegy) és Ben Kingsleyt a House of Sand and Fog (Homok és köd háza) című filmben nyújtott alakításért. Diane Keaton (Minden végzet nehéz) és Charlize Theron (Monster – Szörnyeteg) mellett a legjobb női főszereplő jelöltek között van Samantha Morton (In America), Naomi Watts (21 Grams – 21 gramm) és Keisha Castle-Hughes (Whale Rider – Bálnalovas). A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölést kapott Alec Baldwin (The Cooler), Benicio Del Toro (21 Grams), Djimon Hounsou (In America) Tim Robbins (Titokzatos folyó) és Ken Watanabe (The Last Samurai-Az utolsó szamuráj). A legjobb női mellékszereplő Shohreh Aghdashloo (House of Sand and Fog), Patricia Clarkson (Pieces of April – Áprilisi töredékek), Marcia Gay Harden (Titokzatos folyó), Holly Hunter (Tizenhárom) és Reneé Zellweger (Hideghegy). A legjobb külföldi filmre jelölték a zsűritagok a kanadai The Barbarian Invasions (Barbárok inváziója), a cseh Želary, a japán The Twilight Samurai (Hajnali szamuráj), a holland Twin Sisters (Ikrek) és a svéd Evil (Gonosz) című filmeket. Az életműdíjat idén Blake Edwards az Álom luxuskivitelben, a Viktor és Viktória és a Rózsaszín párduc című filmek világhírű rendezője érdemelte ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?