A fókuszban Petőfi

Május végén történelmi esemény színhelye volt Rimaszombat, így nem véletlen, hogy a Gömörország idei második száma is nagy teret szentel az eseménynek (a lapnak az eseményre már megjelent egy Petőfi-különszáma). „Egy álom megvalósult.

Május végén történelmi esemény színhelye volt Rimaszombat, így nem véletlen, hogy a Gömörország idei második száma is nagy teret szentel az eseménynek (a lapnak az eseményre már megjelent egy Petőfi-különszáma). „Egy álom megvalósult. A magyarság két jelképes alakja, Petőfi Sándor és Izsó Miklós hazatért” – köszönti a lap olvasóit B. Kovács István. A szoborállítás először 1999. tavaszán merült fel, s B. Kovács Istvánt dicséri, hogy következetes konoksággal járta végig az utat, s 2004. május 29-én, Petőfi rimaszombati táblabíró-avatásának évfordulóján Tompa Mihály szobra mellé került Izsó Miklós szobra. A szoborállítást rendezvénysorozat kísérte, volt tudományos tanácskozás, nonstop felolvasás Petőfi műveiből, irodalmi estek. A tanácskozás legfontosabb előadásait is hozza a lap, Goda Gertrúd Izsó Miklós Petőfi-ábrázolásaival, Ratzky Rita a költő felföldi verseivel, Tamás Ferenc Petőfi útirajzaival foglalkozik, de olvashatunk tanulmányt a Petőfi Házról is. Csomós Éva tanulmányában Rimaszombat irodalmi és kulturális hagyományait mutatja be, hiszen ez a város olyan művészeket adott a halhatatlanságnak, mint Szombathy Viktor, Blaha Lujza, Győry Dezső. A Futárszalon Pierzchala József hosszabb lélegzetvételű elbeszélésének első részét, valamint Motesíky Árpád írását hozza, s folytatódnak a tágabb régiót bemutató írások is, így Sz. Haltenberger Kinga képzőművészeti sorozata Cseh Lajos festőművészt, míg Gaál Lajos a mellétei földtani szelvényt hozza közelebb az olvasóhoz. Folytatják G. Kovács Gyula helytörténész sorozatát is a gömöri protestáns gályarabokról, Csáky Károly pedig a felsőtúri plébánia néprajzi és helytörténeti adatait ismerteti.

A Fúj a Nap alatt rovat az Ipolytól Abaújig terjedő vidék kulturális eseményeit gyűjti csokorba, így Szászi Zoltán, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó verseny szakmai főrendezője megosztja velünk élményeit (nagy kár, hogy szakmai beszámolót nem közöl a lap), s Gecse Attila fotóművész képriportban számol be a szoborállításról. Az Agóra rovat az ünnepségen elhangzott beszédek többségét közli, hiányolom viszont Demszky Gábor vitákat kiváltott felszólalását, aki Samo Chalupkáéval állította párhuzamba Petőfi költészetét. Szászi Zoltán a hatvanéves Szabó Haltenberger Kingát köszönti. (-jdj-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?