A betondzsungel jazzfesztiválja

ddd
Pozsony |

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, az ifjú tehetségeket felvonultató ligetfalusi PET Jazz az ország második legrégebbi jazzfesztiválja. Idén 28. alkalommal rendezik meg pénteken hazánk legnagyobb lakótelepének kellős közepén, figyelemre méltó felhozatallal. 

Az elnevezés rendkívül szellemes, hiszen a PET Ligetfalu (Petržalka) rövidítése, az angolul tudók pedig akár kis házi kedvenceikre is asszociálhatnak. Az évek során több, mára országosan, sőt nemzetközileg ismert előadó kezdte fesztiválkarrierjét itt, a Zrkadlový Háj művelődési házban (a fordításba most inkább ne bonyolódjunk bele). Az idei kínálat a szokásosnál is színesebb, ezért minden jazzrajongót arra biztatunk, merészkedjen be a betondzsungelbe pénteken, május 27-én. 

A kalandok 18 órakor kezdődnek a gypsy jazz stílusban tevékenykedő MegaJazz nevű csapatnak köszönhetően, akik a Django Reinhardt által kitaposott úton haladnak, azaz a gitár játssza náluk a főszerepet.

Őket követi a cseh és szlovák zenészekből álló Oliver Kucharovič Quartet, intelligens jazz-rock kompozíciókkal. A Lenka Gálisová Quartet a mainstream képviselője, és viszonylag új alakulat, 2020 óta működik. A covid-időszakban természetesen keveset koncertezhettek, ám énekesnőjüknek azért sikerült elnyernie A hazai jazz új arcai (Nové tváre slovenského jazz) verseny első helyezését.

Az Ernest Vizváry zongorista által vezetett HIPZZ már kísérletezőbb formáció, ráadásul ezen az estén kiegészülnek egy olyan dobossal (Mattia Müller), aki a híres bostoni Berklee College of Music-ban tanult.

A végén pedig egy olyan csapat lép színpadra, amely az elektronikától sem riad vissza. A d# pipl araund tagjai bátran keverik a jazzt a trance, a jungle, a DnB és más elektronikus tánczenei stílusok elemeivel, kedvenceik között pedig olyanok vannak, mint Aphex Twin, Moon Hooch vagy Erik Truffaz. 

Az 5 órásra tervezett pénteki jazz-ünnepre a belépő kevesebbe kerül, mint egy jegy a multiplex moziba. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?