Külföld

WHO: tízből hét ember van kitéve dengue-fertőzésnek az amerikai kontinensen

Tízből hét ember van kitéve a dengue-fertőzésnek az amerikai kontinensen, ahol már több mint kétmillió dengue-lázas esetet jegyeztek fel idén - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy járványokról szóló konferencián a kubai fővárosban, Havannában.
MTI

2019. augusztus 14. 12:37

- TASR/AP-felvétel

"A dengue-láz Dél- és Közép-Amerikában erőteljesen terjed" - jelentette ki José Moya, a WHO és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) kubai képviselője a dengue-lázzal, a Zika-vírussal és egyéb, újonnan terjedő, rovarok által továbbadott vírusokkal foglalkozó nemzetközi konferencián, amely hétfőn kezdődött és augusztus 23-ig tart.

A kontinens lakosságának 70 százaléka olyan körülmények között él, amelyek elősegítik a dengue-fertőzés terjedését, növekedésre mutató tendenciával - jelentette ki a szakértő a Prensa Latina kubai hírügynökség szerint a szimpóziumon, amelyre a Kubába akkreditált külföldi sajtó nem kapott belépési engedélyt.

Az idén a térségben feljegyzett kétmillió eset közül 1,7 milliót Brazíliában regisztráltak, miközben a dengue-láz terjedésének veszélye nőtt Nicaraguában, Salvadorban, Hondurasban, Kolumbiában, Guatemalában és Peruban.

A dengue előfordulása a nyári hónapokban gyakoribb, amelyek egybeesnek a karibi térség legcsapadékosabb időszakával, ami megkönnyíti az egyebek között a dengue-láz, a Zika-vírus és a chikungunya-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodását.

A szakértő a dengue-lázas esetek számának növekedését egyebek között az éghajlatváltozásnak tulajdonította, mivel a hőmérséklet emelkedése és az, hogy egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák, aláássa az egyiptomi csípőszúnyog elleni erőfeszítéseket.

A dengue-láz a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A magyar Szent Korona története

Gyilkosságok sorát tervezték

Délután 34 fok is lehet, elsőfokú hőségriasztást adtak ki

Segítsen megtalálni: eltűnt egy 15 éves rimaszombati lány

Két személy súlyosan megsérült egy nagydaróci autóbalesetben

Továbbra sem vonzó a Híd házi pálinkafőzése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?