Washington az Új START-megállapodás megsértésével vádolta Moszkvát

Vlagyimir Putyin

Az Új START-megállapodás megsértésével vádolta Oroszországot kedden az Egyesült Államok, mert Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken.

„Az ellenőrzések megtiltásával Moszkva megakadályozza Washingtont, hogy a szerződésben lefektetett jogait gyakorolja és veszélyezteti az orosz-amerikai nukleáris fegyverek ellenőrzésének működőképességét” – áll az amerikai külügyminisztérium e-mailen a sajtóhoz eljuttatott magyarázatában.

Az amerikai szenátus nemzetbiztonságért felelős bizottságai – melyeknek a szerződéseket jóvá kell hagynia – részéről Bob Menendez, Jack Reed és Mark Warner demokrata párti szenátor közleményben figyelmeztetett, hogy Moszkva jelenlegi magatartása befolyásolja a jövőben kötendő katonai szerződéseket is.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjén keresztül leszögezte: a szerződést az Egyesült Államok továbbra is nemzetbiztonsági érdeknek tekinti.

Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov azt mondta, „a fegyverzetellenőrzést nem választhatjuk el a geopolitikai realitásoktól”. A diplomata az Interfax orosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában hozzátette: Oroszország jelenleg nem tartja időszerűnek, hogy az amerikai hadsereghez tartozó ellenőröket engedjen be stratégiai fontosságú hadi létesítményeibe.

Moszkva ugyanakkor betartja a szerződés többi pontjait és korlátozásait – tette hozzá.

A Kreml tavaly augusztusban jelentette be, hogy felfüggeszti az Új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A döntést azzal a Washington és szövetségesei  által életbe léptetett beutazási szankciókkal indokolta, melyekről Oroszország Ukrajnai ellen indított háborúja nyomán hoztak döntést.

Az ellenőrzések újrakezdéséről az eredeti tervek szerint novemberben, Egyiptomban egyeztettek volna amerikai és orosz tisztségviselők, de a megbeszéléseket Moszkva elhalasztotta, és a felek egyelőre nem állapodtak meg új dátumban.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség által hétfőn közölt interjújában azt mondta, Oroszország felkészült a lehetőségre, hogy 2026 után ne legyen hatályos hadászati fegyverzetcsökkentési (START) szerződése az Egyesült Államokkal. Egyúttal azzal vádolta Washingtont, hogy az elmúlt években önös érdekéből, szándékosan építette le a fegyverzetellenőrzési struktúra legfontosabb elemeit, beleértve a multilaterális jellegűeket is, és ennek az irányvonalnak az Új START is áldozatául eshet.

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló megállapodás 2011-ben lépett életbe, 2021-ben pedig öt évre meghosszabbították. A megállapodás rendelkezik egyebek között a nukleáris robbanófejek maximális számáról is.

E két országban található ma is a világon lévő nukleáris robbanófejek 90 százaléka.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!