Külföld
Mateusz Morawiecki - SITA/AP-felvétel

Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát

MTI

2017. december 12. 18:47

Varsó | Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát, nem fogadja el, hogy a földrészt jobb és rosszabb államokra osszák - jelentette ki keddi parlamenti programbeszédében Mateusz Morawiecki kinevezett lengyel miniszterelnök.

 Morawiecki síkraszállt a nemzetállamok további szerepe mellett. 

"Vízválasztóhoz érkeztünk az európai projektben és az egész globális gazdaságban" - mondta, hozzátéve: érvényüket vesztették azok a mítoszok, hogy a tőkének nincs nemzetisége, hogy jók az egyenlőtlenségek, hogy az ipar valamiféle 19. vagy 20. századi maradvány, vagy hogy az államnak nincs haszna többé.

Helytelennek nevezte a kétsebességes Európa eszméjét. 

"Nem akarjuk (...) az újbóli megosztást, egyesek lemaradását, nem egyezünk bele abba, hogy Európát jobb és rosszabb államokra osszák" - jelentette ki Mateusz Morawiecki. 

"A lengyel elem tökéletesen beleillik az európai puzzle-ba, de a nem megfelelő oldalról vagy erővel beilleszteni nem szabad" - figyelmeztetett.

Európának vissza kell térnie eredeti értékeihez
 

Európának arra van szüksége, hogy visszatérjen a valódi értékekhez, mert azok az értékek, amelyekről ma beszélnek, egyre gyakrabban a hagyományos értékek, a természetjog tagadását jelentik - hangsúlyozta keddi parlamenti programbeszédében Mateusz Morawiecki kinevezett lengyel miniszterelnök

 Lengyelország az egységes Európát a tolerancia és a demokrácia történelmi hagyományával gazdagítja, a mai gazdasági és társadalmi berendezkedése pedig arról mutat példát Európának, hogy hogyan lehet összekapcsolni a társadalmi szolidaritást és a dinamikus gazdasági fejlődést - állapította meg Morawiecki.

"Külpolitikánk az államérdek politikája" - jelentette ki, utalva Lengyelország tagságára G20-csoportban, továbbá arra a törekvésre, hogy Lengyelország "az EU építésze" akar lenni, hozzá akar járulni a NATO és az EU tevékenységének összehangolásához, a visegrádi csoporton és a Három Tenger Kezdeményezésen belüli együttműködés "konszolidációjához". Lengyelország fő szövetségesének az Egyesült Államokat nevezte.

Önnek ajánljuk