Külföld
Rex Tillerson - TASR/AP-felvétel

Óva intette Ankarát az afríni hadművelettől a szíriai kormány

MTI

2018. január 18. 15:40

Bejrút | Óva intette csütörtökön a szíriai kormány Törökországot attól, hogy hadműveletet indítson az északnyugat-szíriai Afrín térségében. Ankara előzőleg közölte: minden eszközzel megakadályozza egy kurd milicistákat is magában foglaló határvédelmi alakulat létrejöttét Szíriában.

"Figyelmeztetjük a török vezetést, hogy ha katonai műveletekbe kezd Afrín térségében", azt támadásnak és a nemzetközi jog megsértésének fogjuk tekinteni - idézte a szíriai állami média a szíriai külügyminiszter-helyettest. 

A szíriai légvédelmet teljes készültségbe helyezték, és készen áll arra, hogy megsemmisítse a Szíria légterébe behatoló török légi célpontokat - tette hozzá Feiszal Mekdad.

A török hadsereg eközben folytatja a mozgósítást a török-szíriai határ mentén. 

Hulusi Akar török vezérkari főnök korábban közölte: Ankara nem fogja engedni a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószövetség és az abban meghatározó szerepet játszó kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia amerikai felfegyverzését. A török kormány az YPG-t ugyanis az általa szakadár terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik szárnyának tartja. A PKK 1984 óta folytat felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért Törökország keleti és délkeleti részében.

2018. január 17. 11:23

A szíriai kurdok a nemzetközi közösség segítségét kérik a török offenzívával szemben

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció vasárnap jelentette be, hogy az SDF-el közösen egy 30 ezer fős új, határvédelmi alakulat létrehozásán dolgozik. 

Ezzel kapcsolatban később az amerikai külügyminiszter később úgy fogalmazott: néhányan helytelenül fogalmaztak, és Ankara teljesen félreértette a helyzetet. Az Egyesült Államok nem hoz létre határvédelmi alakulatot, hanem az Iszlám Állam terrorszervezettől megtisztított területek helyi erőit részesíti további kiképzésben - szögezte le Rex Tillerson. 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön erre reagálva azt mondta, hogy az amerikai nyilatkozat nem kielégítő, és Ankara emiatt nem halasztja el az Afrín térségében tervezett katonai beavatkozást.

Önnek ajánljuk