„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

f

A Politico szerint az európaiak jobban tennék, ha elfogadnák, hogy jelenlegi bajaikért ők maguk a felelősek.

A Politico nevű portál írja, az európai politikai elitnél már bevett szokás, hogy a gondokért Amerikát okolják. Háború Ukrajnában? Washingtonnak nem kellett volna kiterjesztenie a NATO területét! Természeti katasztrófák? Az amerikai autók felelősek. Gyakran nagyon egyszerű mindenért Amerikát okolni…

Ennek a hagyománynak a legújabb példája, hogy az európai diplomaták az amerikaiakat próbálják hibáztatni a kontinens jelenlegi rossz helyzetéért, mert ők piedesztálra emelték a dollárt. Vádaskodásukban a Politico szerint ezek a diplomaták olyan mélyre süllyedtek, hogy nem riadtak vissza attól sem, hogy az ukrajnai háborút is felhasználják.

Ha józanul nézzük a helyzetet, akkor az az ország, amely a legtöbbet nyerhet ebből a háborúból, az Egyesült Államok, mert több fegyvert és több gázt ad el magasabb áron - fejezte ki csalódottságát egy európai diplomata. Az Egyesült Államok eddig mintegy 30 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, de a felszerelés nagy részét adományozta. Az amerikai fegyvergyártó cégek hasznot húznak az üres raktárak feltöltéséből vagy a NATO-országok fegyverek iránti nagyobb keresletéből. Ugyanakkor az európai fegyvergyártó vállalatok is haszonra tesznek szert – írja a portál. A Politico szerint az, hogy az európai fegyvergyárosok haszna mégsem akkor, az az európai védelmi ipar alulfinanszírozottságnak tudható be.

A Politico szerint továbbá az európaiak dühösek az amerikai áraknál majdnem négyszer magasabb gázárak miatt, de senki sem mondta nekik, hogy függjenek az orosz gáztól, vagy hogy állítsák le a működő atomerőműveket. Éppen ellenkezőleg, Washington már évek óta ez ellen figyelmezteti őket.

Az Egyesült Államokban fennálló politikai nézeteltérések ellenére az ország még soha nem volt olyan erős katonailag és gazdaságilag, mint most. Ugyanakkor Európa is egyre jobban függ tőlük, ami tovább mélyíti a neheztelését és a hajlamot, hogy mindenért Amerikát okolja – tette hozzá a portál.

Az európaiak jobban tennék, ha elfogadnák, hogy ők maguk a felelősek jelenlegi bajaikért - állapította meg a Politico.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!