Külföld

London tárgyalni akar az EU-országokkal az állampolgárok választási jogainak kölcsönös biztosításáról

Tárgyalni kíván a brit kormány az Európai Unió tagországaival a Nagy-Britanniában élő uniós, illetve az EU-ban élő brit állampolgárok választási és választhatósági jogainak kölcsönös további garantálásáról – közölte csütörtökön a brit belügyminisztérium.
MTI

2021. június 17. 19:55

koronavírus Nagy-Britannia
- TASR/AP-felvétel

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból.

Azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, a brit belügyi tárca csütörtök esti tájékoztatása szerint a továbbiakban is jogosultak lesznek a részvételre a helyhatósági választásokon szavazóként és képviselőjelöltként.

A minisztérium szerint ez összhangban van a brit kormány azon kötelezettségvállalásával, amelynek alapján az átmeneti időszak végéig Nagy-Britanniában letelepedett EU-polgárok minden megszerzett jogosultságukat megtarthatják.

Azok esetében azonban, akik az átmeneti időszak december végi lejárta után érkeztek, a választási jogokat a jogosultságok kölcsönös elismerésének elve határozza meg a továbbiakban, az EU-tagországokkal kötendő megállapodások alapján, amelyeknek biztosítaniuk kell az uniós országokban élő brit állampolgárok jogosultságainak védelmét is – fogalmaz a londoni belügyminisztérium csütörtöki állásfoglalása.

A tárca szerint a Brexit óta egyes EU-tagállamok nem tartották fenn az ott élő brit állampolgárok választási jogosultságait. Ezért a brit kormány mindegyik EU-országgal olyan megállapodásra törekszik, amely lehetővé teszi a náluk letelepedett brit állampolgárok részvételét a helyi választásokon, annak fejében, hogy ezeknek az országoknak a Nagy-Britanniában élő állampolgárait is megillethesse a szavazati jog a brit helyhatósági választásokon – áll a csütörtöki londoni belügyi nyilatkozatban.

Az állásfoglalás úgy fogalmaz: az egyes EU-tagállamok maguk határozzák meg helyhatósági választásaik szabályait, ezért észszerű, hogy Nagy-Britannia is így tegyen.

A tárca kiemeli: vannak olyan EU-országok, amelyek megengedik az Európai Unión kívüli országok állampolgárainak, hogy bizonyos letelepedési kritériumok teljesülése esetén szavazhassanak és indulhassanak a helyi választásokon, de vannak olyan uniós országok is, amelyek ezt nem teszik lehetővé. Ezek közé tartozik Franciaország, Németország és Ausztria.

A brit kormány azonban arra biztatja azokat az EU-tagállamokat, amelyek érdeklődnek e kezdeményezés iránt, hogy kezdjenek tárgyalásokat Londonnal a választási és választhatósági jogokról szóló kétoldalú megállapodásokról – áll a brit belügyminisztérium csütörtöki ismertetésében.

A tárca közölte, hogy Lengyelországgal, Luxemburggal, Spanyolországgal és Portugáliával már sikerült ilyen megállapodást elérni, így ezeknek az országoknak az állampolgárai akkor is részt vehetnek a nagy-britanniai helyhatósági választásokon szavazóként és képviselőjelöltként, ha a Brexitet követő átmeneti időszak 2020. december 31-i lejárta után telepedtek le Nagy-Britanniában.

A minisztérium leszögezte: azok az EU-állampolgárok, akik a tavalyi év vége után érkeztek vagy érkeznek Nagy-Britanniába letelepedési szándékkal, csak akkor kaphatnak választási és képviselőjelöltségi jogosultságokat a brit helyhatósági választásokon, ha országukkal a brit kormány megállapodást kötött az egymás állampolgárainak kölcsönösen biztosított szavazati jogokról.

Azoknak az EU-országoknak állampolgárai, amelyekkel London nem jut ilyen viszonossági egyezményre, a továbbiakban nem szavazhatnak és nem indulhatnak a brit helyhatósági választásokon, ha 2020. december 31. után telepedtek le Nagy-Britanniában.

A brit belügyminisztérium leszögezi: azok a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akik jelöltként indultak és mandátumhoz jutottak a múlt havi angliai helyhatósági választásokon, mindenképpen kitölthetik képviselői megbízatásuk teljes időszakát.

A nagy-britanniai országos parlamenti választásokon az EU-állampolgárok a Brexit előtt sem vehettek részt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Érsekújvár

Érsekújvár az idő sodrásában

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

South Park

Rengeteg South Park epizód érkezik még

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.