Külföld

Jeruzsálem: robbanásveszély

Washington. Donald Trump amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsá-lemet Izrael fővárosának.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 7. 18:00

Riói karnevál

Washington. Donald Trump amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsá-lemet Izrael fővárosának. A közel-keleti politikusok szerint súlyos hiba lenne az amerikai nagykövetség átköltöztetése, a nyugati hatalmak is tartanak a döntés következményeitől.

Jeruzsálem fővárosként való elismerése nemcsak magáról Jeruzsálemről szólna, hanem az 1967 óta zajló izraeli telepesmozgalom legalizálásáról is, melynek révén mára tucatnyi enklávé nőtt ki a város palesztin részei körül, mintegy 200 ezer zsidó lakossal. A probléma lényege, hogy Izrael Jeruzsálemet a saját „egységes és oszthatatlan” fővárosának tartja, vezető állami intézményeit is egytől-egyig oda telepítette. Csakhogy a világ talán legfontosabb vallási gócpontjának számító várost a palesztinok is sajátjuknak tartják, és a nemzetközi jog az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálem tekintetében igazat is ad nekik.

Fenyegető palesztinok

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Ferenc pápa telefonon egyeztetett az amerikai lépésről. Ferenc pápa szerint a közel-keleti térségben, éppúgy mint a palesztin társadalomban, békét csakis a párbeszéd teremthet, valamint egymás kölcsönös megismerése és elismerése. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy „a Szentföld a keresztények számára Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne”. Abbász szerint a bejelentésnek veszélyes következményei lesznek, a békefolyamat végét is jelentheti. Abbásznál radikálisabb véleményt fogalmazott meg a Palesztin Hatóság londoni diplomatája. Manuel Hasszaszian szerint Trump „hadat üzen a Közel-Keleten, hadat üzen másfélmilliárd muszlim és több száz millió keresztény ellen, akik nem fogják elfogadni, hogy a szent helyek teljes egészében Izrael fennhatósága alá kerüljenek”. Iszmáíl Hanije, a Hamász vezetője szerint a bejelentés után erőre kap majd az izraeli megszállás miatti elégedetlenség a térségben. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy Donald Trump szándékának kinyilvánításával „mindent tiltott vonalat” átléptek. Szaláh al-Bardavíl Hamász-vezető azt mondta, a washingtoni döntés „elsöprő népfelkeléshez” fog vezetni és olyan ellenálláshoz, amely „felperzseli a Földet és letöri mindenkinek a kezét, aki csak hozzá próbál érni Jeruzsálemhez és a szent helyekhez”.

A török külügyminiszter súlyos hibának nevezte az amerikai elnök döntését, szerinte káosz és instabilitás lesz a következménye, és hozzátette: az egész világ ellenzi a döntést. Mevlüt Cavusoglu úgy véli, „káoszt és instabilitást” fog teremteni, ha Donald Trump elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Szalmán szaúdi király telefonon mondta el Donald Trumpnak, hogy mindenféle egyoldalú amerikai bejelentés nehezíti a béketárgyalásokat. A szaúdi közmédia szerint az ország támogatja a palesztin népet történelmi jogaik érvényesítésében. Irán legfelsőbb vezetője Ruholláh Homeini ajatollah arról beszélt, hogy Trump döntése az amerikai diplomácia kudarcának és inkompetenciájának következménye.

Európa sem örül

A német külügyminiszter, Sigmar Gabriel szerint „nagyon veszélyes következményei lennének”. Aggályukat fejezték ki, hogy Jeruzsálem elismerése a zsidó állam fővárosaként az izraeli-palesztin konfliktust nem csillapítja, hanem ismételten felizzítja majd. A francia elnök, Emmanuel Macron személyesen győzködte Trumpot, hogy fontolja meg a döntést, szerinte egy ilyen ügyben az izraeli és palesztin fél közötti tárgyalásnak kell döntenie. Lényegében ugyanezt mondta az ENSZ szóvivője, Stephane Dujarric New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján, ahol arról beszélt, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár több alkalommal is jelezte, hogy az egyoldalú bejelentések minden esetben aláássák a tarós békét hozó kétoldalú államközi megállapodásokat. Boris Johnson brit külügyminiszter szerdán kiemelte: ezen tervezett intézkedés miatt „minden korábbinál fontosabb, hogy mielőbb bemutassák a régóta várt amerikai javaslatokat a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről.” A Kremlt aggasztja, hogy a helyzet súlyosabbá válhat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Kína óvatosan aggódik

Aggodalmát fejezte ki Kína amiatt, hogy „kiéleződhetnek a régióbeli feszültségek” a washingtoni döntés hatására. Keng Suang kínai külügyi szóvivő elmondta: Peking figyelemmel követi a fejleményeket, Jeruzsálem státuszát összetett és érzékeny kérdésnek tartja, és úgy véli, minden érintettnek elsősorban a térség békéjét és nyugalmát kellene szem előtt tartania, körültekintőn kellene cselekednie, és nem lenne szabad szabotálni a palesztin kérdés megoldásának alapját, illetve új összetűzéseket kirobbantani a térségben.

Izrael üdvözli a lépést

Végre elismerik Izrael nemzeti, történelmi identitását – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, A kormányfő a Facebookon tett közzé rövid videóüzenetet, és ebben nevezte az izraeli nemzeti és történelmi identitás fontos kifejezésének az amerikai elnök bejelentését. Az egyik izraeli tévécsatorna úgy értesült: Washington azt kérte az izraeli vezetőktől, hogy egyelőre ne nyilatkozzanak tervbe vett lépéséről. Ennek ellenére Jiszrael Kac közlekedési miniszter a tévében üdvözölte Trump döntését. Szerinte nincs történelmileg igazságosabb és helyesebb lépés, mint elismerni Jeruzsálemet az állam fővárosának. „Az elmúlt háromezer évben Jeruzsálem volt a zsidó nép fővárosa és Izrael fővárosa. Elmúltak a szultán és az ottomán török birodalom napjai” – hangoztatta. (MTI, Index)

Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

További aggályok merültek fel a déli vasúti pályázat miatt

126 fajta pálinkát kóstoltak meg szombaton a nagytárkányiak

GALÉRIA: 126-féle pálinkát kóstoltak meg szombaton a nagytárkányiak

Ne rendeljen erről az oldalról – csaló webshopra figyelmeztetnek

Ne rendeljen erről az oldalról – csaló webshopra figyelmeztetnek

Komárom

Egy gyilkosság és hátterének anatómiája

Vereknye

Csak az engedély hiányzik a vereknyei lerakó lezárásához

koronavírus

Koronavírus – Tovább nőtt az olaszországi fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.