Külföld

EP-választás: Európai összefoglaló

Brüsszel | Az Európai Unió eddig legfontosabb választásán vagyunk túl. A legfőbb kérdés az volt, hogy mennyire erősödnek meg az euroszkeptikus erők. A rövid válasz: nem túlságosan, de valamennyire mégis.
Nagy András

2019. május 26. 22:41

Európai szinten gyengült a két legnagyobb pártcsalád, a konzervatívok és a szociáldemokraták. Már együtt nem lesz meg a többségük az Európai Parlamentben, de továbbra is ők fogják alkotni a két legnagyobb frakciót. A harmadik helyre a Salvini olasz belügyminiszter nevével fémjelzett euroszkeptikus csoport jött fel, majd a Zöldek, az Európai Konzervatívok és reformpártiak.

A konzervatívok és a szocialisták együtt már nem tudnának többséget létrehozni, de például a liberálisokkal kényelmesen meg lenne ez.

Kiemelt érdekes eredmények:

  • Szlovákiában a parlamenten kívüli, pár hónapja  összehozott PS-Spolu nyerte a választást 20 százalékos eredménnyel.
  • Magyarországon a Fidesz tarolt 50 százalék feletti eredménnyel, de az ellenzékből Gyurcsányék DK-ja érte el messze a legjobb eredményt.
  • Ausztriában a szétesett kormánykoalíció nagyobbik tagja az ÖVP nyert 34,5 százalékkal, az Ibizán rajtakapot Strache szélsőjobb pártja az FPÖ 17 százalékra esett vissza. 
  • Németországban jelentősen vesztett erejéből a továbbra is első CDU-CSU, a legjobban a zöldek erősödtek meg, az bevándorlásellenes AFD csak negyedik.
  • Franciaországban az ellenzéki euroszkeptikus Le Pen megverte Macron államfőt.
  • Hollandiában a Timmermans szoci csúcsjelölt pártja meglepetés szerűen nyert
  • Lengyelországban nyert a kormánypárt, de azt ellenzéki fő erő alig egy százalékkal maradt el mögötte.
  • Nagy-Britanniában a UKIP nyerte a választást, a kormányzó Konzervatív Párt megalázó vereséget szenvedett, de Nagy-Britannia a jelenlegi állás szerint ősszel elhagyja az EU-t, így a képviselők is csak pár hónapig élvezhetik a magas juttatásokat.
  • Írországban népszavazás is volt arról, hogy könnyítsék-e a válást. 82 százalék igennel szavazott. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?