Külföld

CSU: legyen felső határ a menedékkérők befogadásában

MTI

2017. szeptember 26. 20:09

Berlin | Továbbra is ragaszkodik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ahhoz, hogy jelöljenek ki felső határt a menedékkérők befogadásában, és követeléséből a koalíciós tárgyalásokon sem enged - jelezte kedden az Angela Merkel kancellár vezette német Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter - Horst Seehofer CSU-elnök, bajor miniszterelnök legfőbb párton belüli ellenlábasa - a ZDF országos köztelevíziónak elmondta, nem tudja elképzelni, hogy a CSU aláírna egy koalíciós szerződést, amelyben nem szerepel a menedékkérők befogadásának korlátozása.

A CSU által javasolt évi 200 ezer fős felső határ gondolatát elutasítja Angela Merkel, és az egyik lehetséges koalíciós társ, a Zöldek  pártja is. A CSU-nak viszont ez az egyik alapvető követelése - húzta alá Markus Söder.

Mint mondta, Németország "olyan társadalommá vált, amelyben a migránsok természetesen teljesen otthon vannak, és abszurd lenne, ha ezt meg akarnánk fordítani", de a menekültválság "fundamentális változást" okozott.

Ez a változás hozzájárult az Alternatíva Németországnak (AfD) megerősödéséhez és a két néppárt, a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) meggyengüléséhez a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - tette hozzá.

Szerinte a az AfD szavazóit nem lehet általánosító módon szélsőjobboldalinak minősíteni, bár a párt tisztségviselői között "vannak nácik is". Az AfD szavazói inkább az aggódó "kisemberek". Sokan nem érzik magukat biztonságban, félnek este metróval utazni, a nők pedig félnek egyedül futni, kocogni. Ezeket az aggodalmakat figyelembe kell venni a kormányalakítás során - mondta Markus Söder a Zöldekkel és a liberális FDP-vel tervezett koalíciós tárgyalásokról.

A CSU kampányát úgynevezett csúcsjelöltként vezető bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann is megerősítette a párt elkötelezettségét a felső határ bevezetése mellett. A Deutschlandfunk országos közrádiónak azt mondta, a CSU nem hajlandó lemondani a követeléséről. 

Korlátozni kell a menekültek számát, "nemcsak azért, mert ez a CSU álláspontja, hanem mert teljesen nyilvánvalóan ezt akarja az emberek többsége Németországban" - húzta alá.

Az FDP a választási kampányban kjelezte, hogy az utóbbi években követett menekültpolitikát "túlságosan nagyvonalúnak" tartja, és rendezettséget, korlátozást sürget, ezért jó esély van a megállapodásra a liberális párttal. A Zöldekkel viszont "kétségkívül nehéz" lesz tárgyalni - mondta a CSU-s politikus.

Horst Seehofer a CDU/CSU közös Bundestag-frakciójának keddi alakuló ülése előtt azt mondta, a testvérpártoknak rendezniük kell soraikat, mielőtt elkezdik a koalíciós egyeztetéseket a liberálisokkal és a Zöldekkel. "Egyértelműen jeleznünk kell a nyilvánosságnak, hogy vettük az üzenetet" - mondta.

Hozzátette: nagyon bízik abban, hogy a két párt egységesen, belső viták nélkül kezdheti meg a kormányalakítást, ehhez azonban át kell tekinteni a legfontosabb nagy témákat, a bevándorlás, a közbiztonság, az EU-politika, a nyugdíjrendszer, a családpolitika, a lakáshelyzet és az időskori ápolás, gondozás ügyét.

Kedden a szövetségi választási bizottság lefelé módosította a CDU/CSU választási eredményét, az új számítás szerint a pártszövetség nem a szavazatok 33 százalékát, hanem 32,9 százalékát gyűjtötte össze.

Ez a CDU/CSU leggyengébb eredménye az 1949-ben szerzett 31 százalék óta.

Önnek ajánljuk