Külföld
Andrej Babiš - TASR-felvétel

Bevándorlás: Csehország lezárja a határait, ha Berlin és Bécs is így dönt

MTI

2018. június 23. 13:34

Prága | Ellenőrzésre kell felkészülnünk a cseh határon?

Ha Németország és Ausztria a migráció ellenőrzése érdekében határellenőrzéseket vezetne be, Csehország követni fogja példájukat – jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök.

A cseh határ ellenőrzését a rendőröknek, vámosoknak, esetleg a katonáknak kellene biztosítaniuk. A miniszterelnök bízik abban, hogy erre végül is nem lesz szükség.

A probléma Babiš szerint a németországi belpolitikai helyzet, konkrétan a migrációs probléma megoldásáról szóló, Angela Merkel kancellár (CDU) és Horst Seehofer belügyminiszter (CSU) között kialakult vita következménye.

2018. június 22. 13:44

Seehofer kilátásba helyezte a német kormánykoalíció felbontását

A cseh kormányfő megjegyezte: Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön Budapesten a visegrádi országok miniszterelnökeivel tartott találkozón jelezte, ha Németország elkezdi a migránsok visszaküldését határairól, Ausztria is hasonlóan fog eljárni. Erre a helyzetre Csehországnak reagálnia kellene és meg kellene védenie határait. 

Ugyanolyan intézkedéseket vezetünk be, ellenőrizni fogjuk a határátkelőket és a határokat – hangsúlyozta Babiš


Emlékeztetett: Csehország azt szeretné, ha Európa a kontinensen kívül hozna létre gyűjtőtáborokat a menekültek számára. Az Európai Unió déli államait, amelyekre a legnagyobb migrációs nyomás nehezedik, a többi tagállamnak segítenie kellene. 

Csehországot eddig a migrációs probléma gyakorlatilag nem érintette. A migrációs útvonalak elkerülik az országot, és a migránsok nem mutattak érdeklődést a Csehországban való letelepedés iránt.

Önnek ajánljuk