Külföld
Andrej Babiš - TASR/AP-felvétel

Babiš a kvótaügyben "elvi megoldást" szeretne

MTI

2017. december 15. 08:41

Brüsszel | Andrej Babišcseh miniszterelnök elutasította csütörtökön, hogy Prága a "szlovák utat" kövesse, és néhány menekült befogadásával rábírja az Európai Bizottságot a Csehország ellen indított kvótaper visszavonására - jelentette a prágai közszolgálati hírtelevízió (CT24).

"Elvi megoldást akarok" - mondta az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója alkalmával cseh újságíróknak Andrej Babiš. 

"Az egyes (uniós) tagállamokat senki se kényszerítheti arra, hogy ne maguk döntsék el, ki éljen vagy dolgozzon náluk" - idézte a miniszterelnök szavait a cseh köztelevízió.

Az Európai Bizottság néhány napja bírósági szakaszba léptette a kvótaügyben Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben korábban elindított kötelezettségszegési eljárást. A menekültkvótákat szintén elutasító Szlovákia ellen a prágai sajtó szerint azért nem indult eljárás, mert Pozsony jelezte: befogadott 16 menekültet és még befogad néhányat.

Andrej Babiš a helyzetet paradoxnak minősítette. "Emlékezzenek, hogy Szlovákia volt az első, amely tiltakozott a kvóták ellen" - jegyezte meg az új cseh kormányfő, aki most első ízben vesz részt az uniós csúcstalálkozón. Hozzátette: még az se biztos, hogy ezek a migránsok valóban megérkeztek Szlovákiába. 

A politikus hangsúlyozta: a kvótarendszer nem működik, és Prága nem kompromisszumos, hanem elvi megoldást akar.  

"A minket fenyegető büntetést nem azzal akarjuk elkerülni, hogy befogadunk 20 menekültet. Elfogadhatatlan, hogy valaki meghatározza, ki élhet és dolgozhat nálunk. Szóval ezt mi akarjuk eldönteni. A kvóták a kezdetektől fogva rosszak, de a bizottság ezt nem hajlandó elismerni" - mutatott rá a cseh miniszterelnök.

"Amennyiben újra az a helyzet állna elő, hogy leszavaznak minket, akkor az az egész projektet veszélybe sodorná" - szögezte le Babis. A kormányfő újságírók kérdésére sem volt hajlandó részletesebben kifejteni, hogy mire gondol, és arra hivatkozott, hogy a helyzet még nem olyan súlyos, és erre valószínűleg nem is kerül sor. 

Önnek ajánljuk