Külföld
Képarchívum - CTK-felvétel

Amerika szerint elképzelhető, hogy Oroszország manipulálta a dúmai vegyi támadás helyszínét

MTI

2018. április 16. 13:40

Hága | Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy orosz szakértők elmentek arra a dúmai helyszínre, amelyet április 7-én vegyifegyver-támadás ért, és elképzelhető, hogy manipulálták a helyet - jelentette ki Kenneth Ward amerikai nagykövet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hétfői hágai rendkívüli zárt ülésén.

Az orosz nagykövet azonban egy Twitter-bejegyzésében azt írta: Oroszország célja biztosítani az OPCW helyszíni vizsgálóbizottságának biztonságát, és nem beleavatkozni annak munkájába. Szerinte éppen a szíriai vegyifegyver-létesítmények elleni szombat hajnali amerikai-brit-francia légicsapások ássák alá a vizsgálóbizottság hitelességét.
 

2018. április 16. 13:25

Az EU támogatja a vegyi fegyverek teljes tilalmát

A szakosított ENSZ-szervezetbe delegált brit nagykövet, Peter Wilson pedig arról számolt be, hogy az OPCW legalább 390 feltételezett vegyifegyver-használatot jegyzett fel Szíriában 2014 óta, és szerinte ha a szervezet nem lép fel az ilyen esetek ellen kollektívan, tagországai nem tesznek eleget vállalt kötelezettségeiknek, nem állítják bíróság elé a tetteseket, akkor annak az lesz a következménye, hogy további hasonló támadások történnek Szíriában.    

A helyszíni vizsgálóbizottság brit csoportja azt írta hétfőn a Twitteren, hogy "Oroszország és Szíria egyelőre nem engedte be őket" a dúmai támadás helyszínére.

Önnek ajánljuk