Külföld
(SITA/AP-felvétel)

200 ezer földönfutónak misézett a pápa a tengerparton

MTI

2018. január 20. 19:35

Peru | Peru északi részén, Trujillo tengerpartján tartott misét Ferenc pápa.

Azzal vigasztalta a tavalyi áradásokban földönfutóvá vált lakosságot, hogy együtt az élet minden viharát túlélhetik.

Az El Nino időjárási jelenséget kísérő áradásokban több mint 150-en vesztették életüket a térségben 2016 decembere és 2017 áprilisa között, több százezer otthon vált a földdel egyenlővé, és a lakosság egy része még mindig sátrakban él. A katasztrófa 2 millió embernek okozott szenvedést.

A misén mintegy 200 ezren voltak. A katolikus egyházfő beszédében egyéb viharokat is említett, amelyek a térséget sújtják, a többi között a szervezett bűnözést és a bérgyilkosságokat.

Peru északi részén különösen gyakori, hogy a bűnbandák védelmi pénzt követelnek a lakosságtól. Kiemelt célpontjaik például a buszsofőrök, akiknek járművét felgyújtják, ha nem fizetnek. Ezt a problémát dolgozta fel A diszkrét hős című regényében a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa.

A pápa szerint a peruiak megmutatták, hogy az élet legnagyobb problémáival is szembe lehet nézni, ha a közösség összefog, és tagjai testvérként segítik egymást. A katolikus egyházfő ezért azt javasolta, lépjenek fel a társadalmi problémákkal szemben, és ne vegyék magától értetődőnek azokat a dolgokat, amelyek fájdalmat okoznak.

Az egyházfő vasárnap fejezi be egyhetes chilei és perui látogatását, chilei útját tüntetések és templomgyújtogatások kísérték, de Peruban szívélyes fogadtak.

Az argentin pápa hatodszor kereste fel a latin-amerikai térséget azóta, hogy a Vatikán élére került.
 

Önnek ajánljuk