Közélet

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Pozsony | A doktoranduszok társadalombiztosításával és a diákkölcsön vonzóbbá tételével is készül az oktatásügyi tárca.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 24. 16:00

Szeptemberben létrejön az a munkacsoport, amely javaslataival vonzóbbá tenné a hazai felsőoktatásba való bekapcsolódást. Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter és Lovász Bálint, a Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetségének (ŠRVŠ) elnöke prezentációja alapján ősszel kezdenének tárgyalni a Művelődési Alapról. Lovász szerint a diákhitelek rendszerében lenne szükség változtatásokra, hogy még kedvezőbb és még közkedveltebb legyen a diákok körében. Elmondta, szeretnék támogatni a szociálisan hátrányos helyzetben levő diákokat, akár 0%-os kamatlábú hitellel, a jelenlegi 3%-os helyett. „A továbbiakban azt is szeretnénk elérni, hogy a nálunk tanuló összes diák automatikusan igényelhesse a diákhitelt, három- vagy négyszázalékos kamattal” – tette hozzá az ŠRVŠ elnöke azzal, hogy egyelőre még nem egyeztek meg a mindenki számára elérhető diákhitel részleteiben. 


A javaslat szerint a doktorijukat végző diákoknak 29 éves korig nagyobb összegű kölcsön igénylése is lehetővé válna, ha van családjuk. Így a kölcsön összege akár 15 000 euró is lehet. 
A tárcavezető elmondta, tavaly 2,7 millió eurót szántak a Művelődési Alapból a diákkölcsönre, és állítása szerint mindenki, aki kérvényezte a diákhitelt, megkapta. Elmondta, a megváltoztatott feltételekkel az is céljuk, hogy minél több diáknak legyen lehetősége igényelni ezt a támogatást. 
A Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetsége azt is szeretné elérni, hogy a doktori tanulmányaikat végzőknek az állam fizetné a társadalombiztosításukat. Ma ezt a doktoranduszuk fizethetik saját maguknak, de Lovász szerint az ösztöndíj, amelyet kapnak, nem biztos, hogy fedi ezt is, a lakhatásuk kiadásait, és a tudományos konferenciákon való részvétel költségeit. 


Lubyová szerint a jelenlegi rendszer miatt előfordulhat, hogy később problémáik lehetnek, például amikor nyugdíjba vonulnak, elismerte azonban, hogy ehhez a változtatáshoz a munkaügyi minisztérium támogatására is szükségük van. Lovász szerint ez a változás körülbelül 3500 diákot érintene. (szh, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?