Közélet
Képarchívum - Fotó: David Duducz/Plus Jeden Deň

Bugár: Az előrehozott választás az ellenzéknek kedvezne

Lajos P. János

2018. március 11. 15:43

A Híd egész hétvégén tárgyal a belpolitikai válság megoldásáról. Bugár Béla pártelnök még lát esélyt a koalíció folytatására.

Hogyan folynak a tárgyalások a koalícióban?

Szombaton este tízkor fejeztük be a tárgyalásokat, amelyek délelőtt kezdődtek. Ma délután és este (vasárnap – szerk. megj.) is tárgyalunk. Hétfőn délelőtt a köztársasági elnökkel találkozunk, délután ülésezik a Híd Országos Tanácsa, majd utána újra a koalíciós tanács.

Sikerült már megegyezni valamiben Robert Fico miniszterelnökkel?

Abban egyeztünk meg, hogy amíg folynak a tárgyalások semmiről nem tájékoztatunk. Mindent megnehezítene, ha részeredmények kiszivárognának. Engem az érdekel, hogy vagy elérjük, amit akarunk, és akkor folytatjuk tovább, ha pedig nem, akkor megpróbáljuk mielőbb kiírni az előrehozott választásokat.

Tehát még lát esélyt a koalíció folytatására?

Ha nem látnák esélyt, akkor nem is tárgyalnánk. Kinek felelnek meg jelen pillanatban az előrehozott választások? A két ellenzéki pártnak, az SaS-nek és az OĽaNO-nak, akik megijedtek attól, hogy két új párt alakult, és az ő támogatottságuk pedig csökkenni kezdett még a feszültség kialakulása előtt.
 

2018. március 10. 08:04

Sosem uralkodott még ekkora feszültség és tanácstalanság Bugáréknál

A párt országos tanácsa hétfőn milyen kérdésre keresi a választ: hogyan folytatni a koalíciót, vagy folytatni-e egyáltalán?

Ehhez senkinek semmi köze, csak az országos tanács tagjainak és előtte az elnökségnek. Nem fogom előre elmondani, hogy mit fogok kérdezni az OT tagjaitól.

Azon kívül, hogy a Híd Robert Kaliňák távozását követeli, ön szerint a Smernek a belügyi tárcáról is le kellene mondania?

Mint mondtam, addig, amíg tárgyalunk, nem tájékoztatunk a részletekről.

Az SNS viszont Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter távozását követeli. Erről mi a véleménye?

Nem az SNS, hanem csak Anton Hrnko beszélt erről. Amíg nem a koalíciós partnerünktől hallom ezt, addig nem foglalkozom vele. Nem a farok csóválja a kutyát.

Önnek ajánljuk