Közélet

Választási útmutató – fontos tudnivalók

Február 29-én, szombaton a bársonyos forradalom óta immár tizedik, az önálló Szlovákia történetében pedig nyolcadik alkalommal lesz országos parlamenti választás.
B. Szentgáli Anikó

2020. február 28. 19:00

Választási útmutató – fontos tudnivalók
- TASR-felvétel

Tavaly kétszer is az urnákhoz járulhattunk – államfőt és európai parlamenti képviselőket választhattunk, úgyhogy sok olvasónk már gyakorlott szavazónak számít. Mivel azonban minden választásnak megvannak a maga jellegzetességei, az esetleges félreértések elkerülése végett és a voksolás zökkenőmentessége érdekében összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mikortól meddig szavazunk?

A választás egynapos: kizárólag 2020. február 29-én – szombaton – járulhatunk az urnákhoz. Ha a polgármester nem határoz másképpen, reggel 7 órától este 10-ig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek. Mindenki az állandó lakhelye szerinti szavazókörben voksolhat. Hogy pontosan melyik utcában, melyik épületben, arról az önkormányzatnak mindenkit írásban kell értesítenie. Aki valamilyen okból mégsem kap ilyen tájékoztatást, a községe önkormányzatánál érdeklődhet.

Milyen iratokra van szükség?

Mielőtt elindulunk a szavazóhelyiségbe, ellenőrizzük, megvan-e minden, amire szükségünk van! A legfontosabb a személyi igazolvány és az esetleges szemüveg. Ha nem találja az igazolványát, másik két személlyel tanúsíthatja a személyazonosságát. Útlevelet, jogosítványt nem fogadnak el, azokban ugyanis nem szerepel az állandó lakhely. Az urnához csak 18. életévét betöltött személy járulhat. A börtönbüntetésüket töltő és a cselekvőképességükben korlátozott személyek nem szavazhatnak.

Választási igazolvány

Aki intézett magának választási igazolványt, bármelyik város bármely szavazóhelyiségébe elmehet. Az igazolványt február 10-éig lehetett igényelni, és február 28-áig átvehető.

Eddigi kormányfők

Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS) – 1993
Jozef Moravčík (DÚ) – 1994
Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS) – 1994
Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) – 1998
Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) – 2002
Robert Fico (SMER-SD) – 2006
Iveta Radičová (SDKÚ-DS) – 2010
Robert Fico (SMER-SD) – 2012
Robert Fico (SMER-SD) – 2016
Peter Pellegrini (SMER-SD) – 2018

Nem szégyen tájékozódni!

A szavazóhelyiségben érdemes megnézni a kifüggesztett mintát, hogyan kell kitölteni a szavazólapokat. Ha valami nem világos, a választási bizottságtól kérhetünk információkat. Arra is rá lehet kérdezni, valaki visszalépett-e a jelöltek közül.

Ellenőrzik, jó választóhelyiségben vagyunk-e

A választási bizottság a személyi igazolvány alapján ellenőrzi az adatait, és ha kiderül, hogy a lakhelye szerinti jó szavazóhelyiségbe ment, csak nem szerepel a polgárok jegyzékében, a testületnek kötelessége beírni önt a jegyzékbe.

A 2016-os választások végeredménye

 • Smer 28,3%
 • SaS 12%
 • Oľano-NOVA 11%
 • SNS 8,7%
 • ĽSNS 8,1%
 • Sme rodina 6,6%
 • Híd 6,5%
 • Sieť 5,6%
 • KDH 4,94%
 • MKP 4,04%
 • SKOK 0,83%
 • TIP 0,72%
 • SDKÚ 0,26%
 • SZS 0,7%
 • KSS 0,6%
 • Šanca 0,25%
 • SMS 0,17%
 • Odvaha 0,1%
 • Spoločne za Slovensko 0,1%
 • DS Ľudo Kaník 0,1%
 • MKDSZ 0,1%
 • Priama demokracia 0,1%
 • VZDOR 0,1%

Ahány párt, annyi szavazólap

Ezúttal pártokra és képviselőjelöltekre voksolunk. A törvényhozásba legfeljebb 150 honatya juthat be, ezért a pártok is legtöbb ennyi jelöltet állíthattak. A parlamenti választáson induló 25 pártból csak 13 állított teljes, 150 fős jelöltlistát. A választási bizottságtól annyi – 25 – szavazólapot kapunk, ahány párt indult a megmérettetésen. A szavazófülkében első lépésként ki kell választani egy pártot – a kitippelt párt lapját –, és azon megjelölhetünk legfeljebb 4 nevet úgy, hogy bekarikázzuk a jelölt neve előtti sorszámot. Nem kötelező preferenciaszavazatot adni, a kiválasztott szavazólapot (csak ezt az egyet!) úgy is betehetjük a borítékba, hogy nem karikázunk be senkit. Lehet csak egy nevet is megjelölni, ha viszont 4-nél többet karikázunk, vagy a megengedettől eltérő módon jelöljük meg, a preferenciaszavazat érvénytelen. A pártra leadott voks azonban így is érvényes lesz. Ha eltévesztjük, szóljunk a választási bizottság tagjainak, kérjünk új lapokat! A szavazólapot mindenképpen be kell tenni a borítékba, és ne felejtsük el leragasztani!

Miután kijöttünk a szavazófülkéből

A leragasztott borítékot a választási bizottság előtt be kell dobni az urnába. A korábbi választásoktól eltérően most a megmaradt – összesen 24 – szavazólapot nem vihetjük ki a szavazóhelyiségből, hanem azt is be kell dobni egy másik, a fölösleges lapokat gyűjtő urnába. Aki mégis kiviszi a helyiségből, az kihágásnak minősül, és 33 euróra büntethetik.

Eddigi házelnökök

 • Ivan Gašparovič (ĽS-HZDS) – 1993
 • Jozef Migaš (SDĽ) – 1998
 • Pavol Hrušovský (KDH) – 2002
 • Pavol Paška (SMER-SD) – 2006
 • Richard Sulík (SaS) – 2010
 • Pavol Hrušovský (KDH) – 2011
 • Pavol Paška (SMER-SD) – 2012
 • Peter Pellegrini (SMER-SD) – 2014
 • Andrej Danko (SNS) – 2016

Titkos szavazás

A szavazófülkében sem családtagjai, sem barátai, sem a választási bizottság tagjai nem lehetnek jelen, amikor kiválasztja a megfelelő pártot, és bekarikázza 4 jelölt nevét.

Mi van, ha egyedül nem megy?

Aki egészségügyi okokból (balesetet szenvedett, nem tudja használni az ujjait, gyengén látó stb.) nem képes egyedül kiválasztani a szavazólapot, valaki elkísérheti őt a szavazófülkébe, és az utasításai szerint megjelölheti helyette a szavazólapot. Ha kell, az urnába is bedobhatja helyette. A segítő személy semmiképpen sem lehet a választási bizottság tagja.

Mozgóurna

Az ágyhoz kötött személyek megkérhetik a lakhelyük szerinti körzeti választási bizottságot, hogy küldjön a lakásukra mozgóurnát. Ilyen esetben két bizottsági tag szállítja házhoz a szavazólapokat, a borítékot és az urnát, és a polgár otthon szavazhat, miközben a bizottsági tagok ügyelnek a voksolás titkosságára. Ilyen esetben a fölösleges, megmaradt 24 szavazólapot a bizottság tagjai előtt kell megsemmisíteni.

Külföldről is lehet szavazni

Akik külföldön tartózkodnak, és a választás napján sem lesznek Szlovákiában, a határon túlról is szavazhatnak. Ezt legkésőbb 2020. január 10-éig írásban kellett igényelniük: a kérvényt e-mailben vagy hagyományos levélben kellett postázni az illetékes község címére, melyet a község honlapján vagy a nyilvános hirdetőtáblán jól látható módon közzétettek. A község a megadott külföldi címre elküldte a szavazólapokat, a szavazóborítékot, egy válaszborítékot és egy útmutatót. A szavazólapok közül ki kell választani egyet, be lehet rajta karikázni 4 nevet, bele kell tenni a szavazóborítékba, le kell ragasztani, majd ezt a borítékot be kell helyezni a válaszborítékba. A postai bélyegző árát a feladó téríti. A szavazatnak legkésőbb február 28-áig meg kell érkeznie. A később kézbesített voksokat nem veszik majd figyelembe.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vagus

A fővárosban továbbra is segítik a hajléktalanokat

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

koronavírus olaszország

Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.