Közélet
Peter Chudík, a Smer-SD képviselője - VLADO BENKO JR. felvétele

Újabb kapcsolat a Smer és az olasz "vállakozók" között

TASR

2018. március 12. 12:22

Peter Chudík, a Smer-SD képviselője és volt eperjesi (Prešov) megyefőnök két olyan napenergiával működő villanyerőmű társtulajdonosa, amelyek Diego Roda olasz vállalkozó birtokainak szomszédságában találhatók. Roda a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak utolsó cikke szerint a calabriai maffiához kötődik. Erről az Aktuality.sk portál, a Sme napilap és a Trend hetilap számoltak be.

Az erőművek a kelet-szlovákiai Homonna (Humenné) térségében helyezkednek el, az Agrokomplex szövetkezet mellett, mely Diego Roda lánya, Elisabetta Roda és távolabbi rokona, Daniela Valentina Roda tulajdonában van. Elisabetta Antonino Vadala felesége.

Chudík tagadta, hogy ismerné Rodát vagy Vadalát, és arról sem tudott, hogy a szomszédos telkek a Roda-család tulajdonában vannak. „Egy ostoba véletlenről van szó” – mondta a Sme napilapnak.

2018. február 28. 08:26

Megjelent Kuciak utolsó, befejezetlen cikke: az olasz maffia és a smeresek kapcsolatáról szól

A telkeket, melyeken az erőművek fekszenek, Chudík nem a Roda-csládtól, hanem a Tatramarket Poprad cégtől vásárolta, ez utóbbinak a sajtó szerint szintén vannak alvilági összeköttetései. A Tatramarket társtulajdonosa a Plus 7 dní hetilap szerint egy késmárki (Kežmarok) alvilági figura, Milan Kušmírek, akinek Ondrej Žemba a barátja. Žembát a múltban elítélték, Daniel Lipšic volt belügyminiszternek benyújtott kegyelmi kérvényéhez az akkori eperjesi megyefőnök, Chudík ajánlását mellékelték.

Önnek ajánljuk