Közélet
Illusztrációs felvétel - TASR

Új terrorellenes intézkedéseket fogadott el a kormány

TASR

2018. február 21. 12:15

Pozsony | Új büntetőjogi szabályozás léphet érvénybe a terrorellenes küzdelem területén. A Büntető Törvénykönyv módosítását, melyet az igazságügy-minisztérium készített elő, szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

A tárca által előterjesztett módosítás tartalmazza többek között a terrorizmus új meghatározását is. Eszerint a terrorizmus olyan tevékenység, amelynek célja, hogy kárt okozzon egy állam alkotmányos berendezkedésében vagy védelmi erejében, károsítsa vagy megsemmisítse egy állam vagy nemzetközi szervezet politikai, gazdasági vagy társadalmi felépítését, komolyan megfélemlítse a lakosságot, továbbá cselekvésre vagy valaminek az elmulasztására, illetve elszenvedésére kényszerítsen egy kormányt vagy más hatalmi, illetve nemzetközi szervet. Ezek a jegyek különböztetnék meg a terrorista bűncselekményt a többitől.

A módosítás értelmében megkülönböztetnék a terrortámadás, illetve a terrorizmusban való részvétel egyes formáinak bűncselekményét, továbbá a terrorizmus finanszírozásának és a terrorizmussal összefüggő utazásnak a bűncselekményét is.

Az új szabályozás a vonatkozó európai előírásokkal összhangban kötelezővé tenné a 18 éven aluli gyanúsítottak kihallgatásáról kép- és hangfelvétel készítését.

2018. február 10. 17:06

Migránsok, terroristák és fekete furgonok: lassan a hoaxok paradicsoma leszünk
Önnek ajánljuk