Közélet

Új címkék jelennek meg a hűtőkön

Pozsony | Ismét megváltoznak a háztartási fogyasztási berendezésekről ismert energiafogyasztási címkék. Az Európai Bizottság (EB) héten jóváhagyott intézkedés- csomagjának a része az új osztályozási rendszer, amely csak az A–G besorolásokat fogja használni (tehát az A+, A++ és A+++ kategóriákat nem).
Demecs Péter

2019. október 10. 13:04

Energiafogyasztási címke
Az új rendszer a háztartási fogyasztási berendezések többségére vonatkozik majd. 

Mint ahogy arról korábban tájékoztattunk, az EB döntése értelmében 2021-től már csak olyan lámpák, hűtők, mosó- és mosogatógépek kerülhetnek forgalomba, amelyeket egyszerűbb lesz javítani, a gyártók pedig kötelesek lesznek minden termékhez tíz évig gyártani a fontosabb pótalkatrészeket. Ezen intézkedéscsomag keretében döntött a bizottság az energiafogyasztási címkék új formájáról. 

A címkéken QR-kódok is megjelennek, amelyek további részletes információkat tartalmaznak majd az adott termékről. Brüsszel bízik benne, mindennek köszönhetően sokkal átláthatóbbá válik a háztartási fogyasztási gépek piaca az unióban. Az EB becslése szerint az új címkéknek köszönhetően 2030-ig összesen 38 terawattóra energiát sikerül megtakarítani – ez például Magyarország éves energiafogyasztása.

tévé

Hol lesznek új címkék?

  • mosogatógépeken,
  • mosógépeken és mosó-szárító gépeken,
  • hűtőgépeken, beleértve a bortároló hűtőgépeket is,
  • lámpákon,
  • elektronikus kijelzőkön, köztük televízió-készülékeken, képernyőkön és digitális reklámkijelzőkön
  • egy új termékcsoporton, a boltokban és automatákban használt, kiskereskedelmi használatra szánt hűtőkészülékeken (más néven ipari hűtőgépeken). 

Átláthatatlan megjelölés

Az energiafogyasztási címkéket az előző évszázad 90-es éveitől használják az Európai Unióban. Kezdetben a gépek többsége az alacsonyabb energiatakarékossági osztályba volt sorolva, majd a technológiai fejlődéssel fokozatosan jobb osztályozást kaptak az egyes háztartási berendezések. A legmagasabb, jelenleg használatos besorolás az A+++. Jelenleg a legrosszabb kategória a D, ám nehéz olyan terméket találni, amely ezt a besorolást kapta volna. Korábban az E, F és a G osztályokat is használták, ám jelenleg már nem létezik olyan háztartási fogyasztási gép, amely ezzel a besorolással rendelkezne s engedélyezett lenne az árusítása. 

Az Európai Bizottság szerint a jelenleg használatos energiafogyasztási címkék nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a vásárlók könnyen eligazodjanak a háztartási fogyasztási berendezések piacán. Például aki A+ jelölésű hűtőt vesz, az könnyen azt gondolhatja, hogy a piac legjobb termékét vásárolja, holott előfordulhat, hogy csak egy átlagos gépet vásárol. Az EU-ban egyébként jelenleg csak olyan hűtőket árulhatnak, amelyek A+-tól A+++-ig terjedő osztályozást kaptak.

Már csak betűk

Brüsszel azt akarja, hogy az embereknek könnyebb legyen összehasonlítani az egyes termékeket, ezért döntött úgy, hogy 2021 márciusától már csak az A-től G-ig terjedő besorolás lesz érvényben. 

A gépek többsége jelenleg a legmagasabb osztályozásba tartozik, s a vásárlók nem kapnak képet a reális energiafogyasztásról. Az új osztályozás minden egyes termék számára egységes. 

A megjelölés a legnagyobb valószínűséggel leminősíti azokat a gépeket, amelyek jelenleg a legmagasabb besorolást kapták. Energiatakarékosságukat ugyanis új képletek alapján fogják átszámolni. „Valószínűsíthető, hogy azok a háztartási fogyasztási gépek, amelyeket jelenleg az energiafogyasztás szempontjából a legtakarékosabbak, a jövőben C vagy D besorolást kapnak” – idézi a peníze.cz portál a Háztartási Fogyasztási Berendezések Európai Szövetségének vezetőjét, Radek Haceperkát. Az A és a B betűk így a jelenleginél sokkal takarékosabb gépek számára lesznek elkülönítve. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd elnöksége igent mondott az MKP-val közös választási pártra

Danko nekiment a Hídnak, Bugár higgadtságra intette

Hyballa is elfutott Mangalaci elől

Uhrík miatt törölték a vitaestet

Gál a legszigorúbb büntetést kéri Jankovskának

A szlovákiai férfiak nem szívesen beszélnek betegségükről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!