Közélet
Ezeket az égőket ne használják, az üzletben, ahol vették, visszatérítik a vételárát - Felvétel: SOI

Tüzet okozhat a kínai karácsonyi izzósor

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 16. 14:01

Pozsony | Veszélyes kínai fényfüzérek kerültek a szlovákiai piacra – figyelmeztet a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI).

A veszélyes izzósorok két sorozatban – 200 LED (CL-211, CL-212, CL-213, CL-214, CL-218) és 100 LED (CL-111, CL-112, CL-113, CL-114, CL-118) – kerültek forgalomba, amelyek csak az izzók színe alapján különböznek. „Az izzósorok a rossz szigetelésük miatt tüzet okozhatnak, és fennáll az áramütés veszélye is” – nyilatkozta Nadežda Machútová, a SOI központi igazgatója.

A veszélyes fényfüzéreket a zlavomat.sk és a svetielkovo.sk honlapokon keresztül is árusították, a SOI figyelmeztetését követően azonban ezeket levették a kínálatukból. „Időközben viszont csaknem ezer darabot adtak el belőle, vagyis nagyjából ennyi háztartás került veszélybe” – tette hozzá Machútová. Szerinte, aki ilyen terméket vett, az semmiképp se használja, és ha teheti, vigye vissza abba az üzletbe, ahol megvette, hiszen a kereskedőtől visszakapja a vételárat. Akik a fényfüzérhez a svetielkovo.sk honlapon keresztül jutották hozzá, azok ezt azonban csak a Kosiny invest Kft.-nek (Nábrežie Oravskej Priehrady 1158, 029 01 Námestovo) juttathatják vissza, a svetielkovo.sk ugyanis időközben megszűnt. „Felhívjuk a kereskedők figyelmét is, hogy ellenőrizzék az általuk árult termékeket, kiszűrve az említett izzósorokat” – mondta Machútová. A kereskedők és az érintett vásárlók a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet honlapján (www.soi.sk) juthatnak hozzá a veszélyes fényfüzérekkel kapcsolatos részletes információkhoz. (mi, TASR)

Önnek ajánljuk