Közélet

Tovább tárgyalnak a 635 eurós minimálbérről

Pozsony | A munkavállalók és a munkáltatók képviselői már tárgyalnak a jövő évi minimálbérről, egyelőre azonban nem közeledtek az álláspontok. Míg a szakszervezetek látványos emelést szorgalmaznak, a munkáltatók óvnak az elhamarkodott lépésektől.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 25. 18:34

A tavalyihoz képest az idei év elejétől 40 euróval, 520 euróra nőtt a minimálbér, a szakszervezetek azonban ezt nem tartják kielégítőnek, ezért azt javasolják, hogy a jövő évtől nagyobb emelést hajtsanak végre. A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) 635 eurós minimálbért javasol 2020-ra, ami 115 eurós emelést jelent. A munkavállalók képviselőinek a követelései ezzel még az egyébként magát szociálisan érzékenynek tartó vezető kormánypárt, a Smer elképzeléseit is jócskán meghaladják. Erik Tomáš, a Smer parlamenti képviselője pár hete azzal kecsegtetett, hogy a minimálbér már 2020-ra 600 euróra nőhet, szerinte ezzel elérné az országos átlagbér 60 százalékát, és így teljesíthetnénk a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ajánlását.

A munkáltatók ugyanakkor óvnak az elhamarkodott lépésektől. „Tárgyalunk a szakszervezetekkel, és meglátjuk, hogy miben sikerül megegyeznünk. Szeretnénk felhívni a figyelmet azonban arra, hogy a látványos gazdasági növekedés időszaka a végéhez közeledik, amit a minimálbér meghatározásánál is figyelembe kell vennünk” – figyelmeztet Rastislav Machunka, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) az alelnöke. Az iparvállalatokat tömörítő Ipari Szervezetek Szövetségének (APZ) a szóvivője, Silvia Šeptáková szerint a minimálbérről szóló vitába nem szabadna belekeverni a politikát. Hasonló véleményen van Machunka is, aki szerint a minimálbér növelését egy általános képlettel kellene szabályozni, és nem szabadna megengedni, hogy az erről szóló szakmai vita a kormánypártok és az ellenzék közötti politikai harc részévé váljon. A minimálbér automatikus meghatározásának az ötletét Machunka szerint egyébként a szakszervezetek sem vetik el.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a következő évi minimálbérről szóló tárgyalásokat a munkáltatók és a munkavállalók képviselői legkésőbb április elsején kezdik meg.

Ha július 15-éig nem sikerül dűlőre jutniuk, akkor a javaslataikat beterjesztik a munkaügyi tárca elé, ez utóbbi pedig július 31-éig közzéteszi saját javaslatát, amit az érdekegyeztető tanácsban vitatnak meg. Ha augusztus végéig sincs egyezség a munkáltatók és a munkavállalók között, a munkaügyi tárca az ősz folyamán a saját javaslatát terjeszti a kormány elé, ez pedig rendeletben dönt az új minimálbér nagyságáról.

A Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzője, Eva Sadovská egyébként már korábban kiszámította, hogy ha valóra is válna a 600 eurós minimálbér, ez az alkalmazottak kevesebb mint ötödét érintené. „Szlovákiában a legfrissebb, 2017-es adatszerzésen alapuló statisztika szerint az alkalmazottak 17,9 százalékának volt alacsonyabb a bruttó fizetése 600 eurónál” – nyilatkozta Sadovská. (TASR, mi)

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Decembertől büntethetik a rollerezőket

Szúnyoginvázió: a szaktárcához fordultak segítségért a Komáromi járás települései

Rács mögött marad a horóci gyilkos

A szlovákiai családoknak megéri külföldön vásárolni

Az Art Film Fest díjazottjai

Összeütközött és lezuhant két harci repülőgép Németországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?