Közélet

Szerdán mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

Szerdán, november 20-án kerül sor az ötödikes alapiskolai tanulók országos tesztelésére. A tanulókat matematikából, szlovák nyelvből és irodalomból, esetenként magyar nyelvből és irodalomból fogják tesztelni. A teszteket 1489 alapiskola csaknem 52 800 diákja fogja kitölteni.
TASR

2019. november 19. 19:30

A TASR hírügynökséget az SZK Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma tájékoztatta hétfőn.

„A Tesztelés 5 célja, hogy rendszeresen felmérjük a felső tagozatba lépő diákok tudásszintjét, egyben visszacsatolást és egy olyan átfogó, az elsajátított ismeretekről és készségekről szóló jelentést kínáljunk az alapiskoláknak, amely hozzájárulhat az oktatás színvonalának emeléséhez” – közölte az oktatási tárca.

A regisztrált diákok közül több mint 3250 magyar tanítási nyelvű alapiskolában, 15 pedig ukrán tanítási nyelvű alapiskolában tanul. Az egészségkárosodott tanulók számaránya több mint 7,6%, a szociálisan hátrányos helyzetű diákoké pedig csaknem 4,8%.

A matematikateszt a tárca tájékoztatása szerint olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek esetében előbb meg kell érteni, hogy pontosan mi is a feladat, ezután pedig alkalmazni kell az elsajátított ismereteket és készségeket. A feladatok között egyszerűek és bonyolultabbak, több logikát igénylők is vannak. A nyelvi tesztek összeállításakor az értő olvasásra és az összefüggések levezetésére helyezik a hangsúlyt. A felmérők mindegyike 30 feladatból áll. A tanulók minden egyes teszt megoldására 60 percet kapnak. Az egészségkárosodott tanulóknak módosított feltételeket és teszteket biztosítanak.

A tesztek eredményeiről december 20-án értesítik a diákokat. Az egyes iskolák és tanulók komplett eredménymutatóit január második felében küldik el elektronikus formában.

Az ötödikesek tesztelését november 5. és 7. között megelőzte egy elektronikus teszt is. A tesztelést az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) biztosítja.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Év végéig minden pedagógusnak ki kell kérnie az erkölcsi bizonyítványt

Dórika öröksége

Mitterrand és a kelet-közép-európai térség stabilitása

Filmbe illő autós üldözés Gútán

Vida Máté: jó őszt zárt a DAC

Újabb komáromi edzőváltás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.