Közélet

Súlyos bírság járhat azért, ha nem követi ezt a szabályt a választáskor

Pozsony | 33 eurós bírságot szabhatnak ki arra, aki kiviszi a szavazóhelyiségből a fel nem használt szavazólapokat – tájékoztat honlapján a belügyminisztérium. A szavazó köteles a fel nem használt, vagy a helytelenül kitöltött szavazólapokat az erre a célra kijelölt, lezárt dobozba helyezni.
TASR

2020. február 28. 10:37

Választás 2020
Kép: Pravda/ Robert Hüttner

A szavazás titkos, a választó a szavazófülkében voksol. A szavazólapot módosítás nélkül teheti be a borítékba, vagy legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be. A borítékot ezután a szavazóurnába kell helyezni.

Azok a szavazópolgárok, akik komoly betegség miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhetnek.

„Ha a választópolgár nem a szavazóhelyiségben szavaz, a választási bizottság tagjai előtt meg kell semmisítenie a fel nem használt vagy elrontott szavazólapokat” – írja a belügyminisztérium. Az Országos Választási Bizottság határozata szerint a szavazó nem dobhatja a szavazólapokat a szemétkosárba.

Ha egy szavazó tévesen karikázott egy szavazólapon, vissza kell adnia az összeset, és a bizottság újakat ad neki. A belügyminisztérium közölte, akkor is érvényes a szavazat, ha a szavazólap piszkos lett, összefirkálták vagy elszakadt. Egyértelműnek kell lennie azonban, hogy a szavazó hogyan voksolt.

A parlamenti választás február 29-én lesz. Minden szlovák állampolgár, aki a szavazás napjáig betölti 18. életévét, élhet szavazati jogával. A választás megrendezése több mint 12,6 millió euróba kerül. A független Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Több mint négymillió szavazásra jogosult választópolgár van az országban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

Andrej Doležal

Doležal: Igyekszünk mielőbb újraindítani a nemzetközi személyszállítást

A komáromi gimnáziumban 68 diák vizsgázik hagyományosansan

Példátlan érettségi vizsga járvány idején

A lévai Barsi Múzeumban rengeteg értékmentő bemutató zajlik

Nem értenek egyet a lévaiak az új múzeumigazgató kinevezésével

matovič berényi

Matovič tegnap összekeverte a magyar zászlót a tádzsikkal, és most elmondta, hogy miért

aa

Pillanatkép a komáromi határátkelőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.