Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

Richard Sulík

 Ha sikerülne leváltani a kormányt, akkor egy értelmes átalakítást követően tovább folytathatná, és ebben az esetben ezt az SaS is megszavazná a parlamentben – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülésen.

Sulík azt is leszögezte, hogy az SaS nem lenne része ennek az átalakított kormánynak. A választási ciklusból hátralevő idő rövidsége miatt Sulík nem látja sok értelmét előrehozott választás kiírásának.

„Elképzelhetőnek tartom, hogy egy értelmes, egyeztetett átalakítást követően hozzájárulnánk a szavazatainkkal ahhoz, hogy egy ilyen kormány bizalmat kapjon a parlamentben” – mondta Sulík. Szerinte több alternatíva is van, az egyik az új parlamenti többség 76 képviselő támogatásával, de még a hivatalnokkormány kinevezését is jobbnak tartaná annál, hogy a kormány a jelenlegi összetételében folytassa. „A legrosszabb megoldás, hogy marad ez a kormány, mert ebben az összetételben, ezekkel a módszerekkel a maradék hozzá fűzött reményeket is kiöli a választókból” – szögezte le.

A bizalmatlansági indítványt Sulík a kaotikus kormányzással, a kabinet alkalmatlanságával indokolta, valamint azzal, hogy az OĽaNO képtelen kiszűrni Igor Matovič rossz ötleteit, képtelen időben reagálni és betartani a törvényhozási szabályokat.

Kritizálta, hogy számos törvényt gyorsított eljárásban fogad el a koalíció. „Hagyják a dolgokat megrohadni, halogatják a megoldást, aztán az utolsó pillanatban, nyomás alatt lépnek. (...) Pontosan így nem szabad kormányozni” – mondta, és a kompromisszumkészség hiányát is a kormány szemére vetette. Sulík az orvos szakszervezettel folytatott tárgyalásokat, a döntések önkormányzatokra gyakorolt hatását és a migránsválságot is említette.

Az SaS elnöke felidézte: a 2020-as választást elveszítette a Smer és jó úton volt afelé, hogy elfelejtsék a választók, ma mégis növekszik a támogatottsága és erről Matovič tehet. Sulík azt állítja, ha most nem tesz semmit az SaS, Fico nyeri a következő választást.

Eduard Heger kormányfőt is bírálta az SaS elnöke, például azért, mert végig tétlen maradt a nyári kormányválság alatt, az SaS távozása óta pedig a kormány fuldoklik a káoszban, csak magával van elfoglalva, emiatt frusztráltak a választók. „A kormány talán azt hiszi, hogy a választók tehetetlenek, de nem azok, és ugyanúgy elzavarják majd őket, mint ahogy legutóbb Robert Ficót és csapatát” – tette hozzá.

Az SaS elnöke szerint a kormány a korrupció elleni harcban is kudarcot vallott, három év elteltével sincs megszüntetve vagy korlátozva a Btk. 363-as paragrafusa. „Az OĽaNO készségesen elfogadja a koalíciós partnere vétóját, így a 363-as paragrafus érinthetetlen, de Boris Kollár, a Sme rodina elnöke ignorálja az OĽANO vétóját az előrehozott választással kapcsolatos alkotmánymódosítás ügyében” – mutatott rá Sulík.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?